Chris Froome houdt de moed erin, ondanks gebrek aan resultaten: “Ik maak progressie maar heb nog tijd nodig”

Chris Froome in de Ronde van Romandië 

Chris Froome in de Ronde van Romandië ©  EPA-EFE

En plots kneep Chris Froome in de mixed zone - daar waar renners en journalisten elkaar anno 2021 mogen ontmoeten - de remmen dicht. Omdat hij voor de start van de derde etappe in de Ronde van Romandië wel heel even wilde toelichten hoe het met hem ging.

LEES OOK. Baas Rik Verbrugghe over de sportieve lijdensweg van een viervoudig Tourwinnaar: “Misschien wint zelfs de beste Chris Froome niet van die jonge gasten”

Blij dat je hier bent, Chris?

Chris Froome: “Eigenlijk wel. Vooral omdat de etappe afgelopen woensdag vertrok in Aigle. In het UCI-centrum (waar hij met zijn Keniaanse achtergrond terechtkwam, red) heb ik de wielersport ontdekt. Het is altijd leuk om op plaatsen terug te komen die een belangrijke rol hebben gespeeld in je leven.”

In de Gazzetta dello Sport zei je afgelopen weekend dat je jouw oude waarden nog niet haalt.

Froome: “Wat niet verwonderlijk is gezien de blessure die ik heb gehad. Ik besef dat dit niet abnormaal is. Maar ik benadruk dat ik ze nog niet haal (lacht).”

Denk je ooit je oude vorm opnieuw te bereiken?

Froome: “Dat is alleszins de bedoeling. De ‘moral’ is er nog steeds, ik blijf keihard verder werken. Daarna zien we wel wat er gebeurt.”

Geraak je niet gefrustreerd?

Froome: “Neen, zeker niet. Ik begrijp waarom ik momenteel nog altijd niet top ben. Ik heb tijd nodig om volledig te herstellen van mijn blessures.”

Gisteren, op die slotklim van eerste categorie, moest je pas laat de beteren laten rijden.

Froome: “Slecht was het zeker niet. Zoals ik al eerder zei: het gaat beter en beter, ik voel dat ik progressie maak. Maar ik heb nog tijd nodig. Ik blijf werken en kan alleen maar hopen dat ik er geraak.”

Rik Verbrugghe zei gisteren dat je lichaam aan een reset toe is. Een beetje rusten en dan hopen dat je op een hoger niveau kunt herbeginnen.

Froome: “Dat is ook waar ik op hoop. Wedstrijden als deze moeten me op termijn beter maken. Want je mag niet vergeten dat er niet enkel de blessure was maar dat ook de pandemie me parten heeft gespeeld in mijn poging om terug te keren. Ik heb te weinig wedstrijden op het hoogste niveau gereden. Maar ik hou de moed erin. En ik blijf lachen, dat is het belangrijkste. Ik heb geen enkele reden om verbitterd te zijn.”

 (Guy Van Den Langenbergh in Estavayer-le-Lac)

LEES OOK

Nu in het nieuws