Marc Soler slaat dubbelslag in Ronde van Romandië, Ilan Van Wilder knap zevende in kletsnatte rit

 

 ©  EPA-EFE

Marc Soler heeft de derde rit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Movistar viel aan op net geen tien kilometer van het einde en kon het peloton achter zich houden. Soler wordt meteen ook de nieuwe leider in het algemene klassement. De 20-jarige Ilan Van Wilder verbaasde opnieuw met een knappe zevende plek.

Wouter van Biezen

Na de overwinning van Sonny Colbrelli in de tweede rit, ging het circus van de Ronde van Romandië verder met een etappe rondom Estavayer, in wat een erg leek op het parcours van donderdag.

De top van Les Granges, de laatste klim van de dag, lag op negen kilometer van de finish. Het werd dus een snelle finale, want vanaf de top ging het bijna alleen maar in dalende lijn naar de meet aan de oevers van het meer van Neuchâtel. En opnieuw was er een aankomst beneden.

Twee Belgen in vroege vlucht

Nog een gelijkenis met de tweede etappe: Al vrij vroeg, na een klein uurtje koersen, ontwikkelde er zich een kopgroep, met dat verschil dat er dit keer twee Belgen van de partij waren. De namen: Kobe Goossens (Lotto Soudal), Sander Armée (Qhubeka Assos) Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matthias Reutimann ( Swiss Cycling), Stefan Bissegger (EF Education), Charles Quarterman (Trek-Segafredo) en Johan Jacobs (Movistar).

De wedstrijd was, mede door de regenachtige weersomstandigheden, vandaag een stukje lastiger dan gisteren en dat kwam de vluchters goed uit. Het Belgische duo en de rest van de medevluchters kregen een ruimere voorsprong dan in de vorige heuveletappe. De kopgroep liet een maximum voorsprong van iets meer dan vier minuten optekenen.

Kobe Goossens was als eerste boven op de top bij de eerste passage van de Chables (1.8 km aan 6.2%) en Les Granges (2,5 km aan 7,9%). De 25-jarige Belg van Lotto Soudal liet vorig jaar in de Vuelta al flitsen van zijn klimtalent zien.

Soler profiteert van val

INEOS was vastbesloten om hun gele trui te verdedigen en die in het weekend te behouden. Het waren alweer de ploegmaats van Rohan Dennis, de leider in het algemene klassement, die de achtervolging op het groepje koplopers leidden. Met Ganna op kop van het peloton knabbelen ze met mondjesmaat aan de voorsprong van het zevental. Ook de mannen van BORA-hansgrohe en Bahrain Victorious kwamen een handje toesteken en op die manier begon de voorsprong van de aanvallers met rasse schreden te dalen.

Op de laatste beklimming van de Chables moesten ook Bissegger en Jacobs de rol lossen. Küng en Goossens gingen er samen vandoor. De finale werd ontsierd door een valpartij van Stefan Küng (Groupama-FDJ). De Zwitser ging onderuit in de afdaling van de Chables, op 14,5 kilometer van het einde. Onze landgenoot Kobe Goossens kwam daardoor alleen te zitten, maar werd even later weer opgeraapt door het peloton.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook leider Rohan Dennis ging tegen de vlakte in diezelfde afdaling. Kort daarna kregen we een nieuwe aanval. Marc Soler sprintte op tien kilometer van de meet verschroeiend weg. Soler was iedereen te slim af en werkte een knappe solo af. De sprint voor de tweede plaats werd gewonnen door Magnus Cort (EF Education-Nippo). Peter Sagan (BORA-hansgrohe) werd derde en vervolledigde het podium.

Van Wilder knap zevende

De 20-jarige Ilan Van Wilder verbaasde opnieuw met een knappe zevende plek. Even leek het dat hij met zijn achtste plek in de stand (!) ook de witte trui beet had, maar Marc Hirschi finishte in dezelfde groep en staat vijfde in het klassement, waardoor de Zwitser de beste jongere is.

Zaterdag wacht er de renners de koninginnenrit van de Ronde van Romandië. En zoals het hoort, is de aankomst bergop in een koninginnenrit. In totaal telt de vierde etappe vijf beklimmingen, waarvan drie van eerste categorie en twee van tweede categorie. De start is in Alpenstad Sion, waar oud-profwielrenner en voormalig Zwitsers kampioen Jonathan Fumeaux geboren werd.

 

 ©  AFP

Zege voor overleden teamdokter

Met ritwinst en de leiderstrui zorgde Soler voor een van de eerste hoogtepunten in het seizoen van het Movistar Team. Bij zijn aankomst ging het vingertje veelzeggend voor de mond. “We deden altijd alles stap per stap”, verdedigde hij zich na afloop.

De 27-jarige Soler droeg zijn overwinning op aan Jesus Hoyos, de voormalige teamdokter van Movistar, die vrijdag overleed. “We verloren hem in amper enkele weken aan een terminale ziekte. Dat is erg triest, voor het hele team”, aldus Soler.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Soms twijfelen mensen aan jou”

De etappe zelf, die was ook erg somber. “Zo’n harde dag, vooral door de regen en de koude. Op de laatste klim spaarde ik mijn aanval voor het juiste moment. Michael Woods was sterk, en er waren nog verschillende aanvallen. Ik wou ook iets proberen, maar niet te vroeg. Ik wachtte tot de laatste 500 meter, om een echte kloof te kunnen slaan.”

Klassementsleider Soler begint aan het cruciale slotweekend - met nog een bergrit en een tijdrit - met een voorsprong van veertien seconden op eerste achtervolgers Geraint Thomas en Richie Porte. “Ineos is zo sterk, en mijn voorsprong is klein, zeker gezien hun tijdritcapaciteiten”, blijft hij realistisch. “Maar we zullen ervoor vechten. We hebben hier een sterke ploeg.”

Bij zijn overwinningsgebaar in de straten van Estavayer legde Soler figuurlijk de criticasters het zwijgen op met een veelzeggend vinger-voor-de-mondgebaar. “Soms twijfelen mensen aan wat je kan. Maar we deden altijd alles stap per stap, en dat begint nu goed uit te draaien. Het geeft ons hoop voor de volgende uitdagingen.”

Voor Soler was het de eerste zege van het seizoen, en de vijfde uit zijn carrière. Eerder zegevierde hij onder meer in Parijs-Nice en een rit in de Vuelta. Voor Movistar betekende zijn triomf de eerste overwinning in de WorldTour van 2021, na twee zeges op lager niveau.

Uitslag:

1. Marc Soler

2. Magnus Cort Nielsen

3. Peter Sagan

4. Sonny Colbrelli

5. Gorka Izagirre

6. Diego Ulissi

7. Ilan Van Wilder

8. Sepp Kuss

9. Ion Izaguirre

10. Rui Costa

Stand:

1. Marc Soler

2. Geraint Thomas

3. Richie Porte

4. Sonny Colbrelli

5. Marc Hirschi

6. Mattia Cattaneo

7. Wilco Kelderman

8. Ilan Van Wilder

9. Sepp Kuss

10. Rui Costa

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten