Jonge Belgen blinken uit in Romandië met Kobe Goossens in de aanval en Ilan Van Wilder in de stand: “En toch voel ik me niet zo goed”

 

 ©  EPA-EFE

Een ganse dag regen en dus lieten de jonge Belgen zich nadrukkelijk zien in de vierde rit van de Ronde van Romandië. Kobe Goossens (Lotto-Soudal) reed een ganse dag in de aanval en werd als laatste ingerekend, Ilan Van Wilder spurtte naar de zevende plaats en rukt in het algemeen klassement op naar plaats acht.

LEES OOK. Marc Soler slaat dubbelslag in Ronde van Romandië, Ilan van Wilder knap zevende in kletsnatte rit

Kobe Goossens vierde donderdag zijn 25ste verjaardag en dat liet de ploeg niet zomaar gebeuren. “Een glas wijn en een stuk taart heb ik gekregen”, gniffelde de ex-veldrijder én dorpsgenoot van Sven Nys. “Misschien moeten we dat voortaan elke dag doen want het ging echt wel goed vandaag. Al had dat misschien ook met het weer te maken: dit zijn omstandigheden waar ik van houd. Allez, ik koers ook liever in goed weer maar ik presteer niet slecht als het regent.”

De Vlaams-Brabander trok al vroeg in het offensief. Eerst met zeven, in volle finale hield hij nog drie vluchtgezellen over. “Of we er in geloofden? Aanvankelijk niet echt omdat zowel Kung als ikzelf in het klassement niet heel ver stonden. Ineos zou ons dus zeker geen ruimte geven. Maar toen we in de slotronde nog met vier overbleven en de voorsprong opliep tot boven de twee minuten, begonnen we er zelf ook in te geloven. Met tijdrijders als Bisegger en Kung had ik trouwens de ideale vluchtgezellen. Die mannen hielden het tempo strak.”

Op de voorlaatste klim gingen Johan Jacobs - de Belgische Zwitser met wie Goossens bij de jeugd vaak de degens kruiste in het veld - en Bisegger overboord. Kung kwam dan weer spectaculair ten val in de afdaling van de voorlaatste helling. “Ik denk niet dat het verschil heeft gemaakt”, reageerde Goossens. “Met Kung erbij zou ik niet sneller bergaf of bergop hebben gereden. Aangezien ik net voor de top van de laatste helling werd gegrepen, heeft zijn val geen invloed gehad. Mochten we over de top zijn geraakt, dan kreeg je natuurlijk een ander verhaal.”

Goossens haakte nog wel zijn wagonnetje aan in het groepje dat zou sprinten voor de tweede plaats, na ritwinnaar Marc Soler. “Ik hoopte nog een goed uitslag te rijden maar veel zat er niet meer op in de spurt. In het algemeen klassement stijg ik naar de 25ste plaats. Of ik morgen de weerslag ga voelen? Deze etappe heeft er bij iedereen ingehakt, denk ik. Bovendien geven ze morgen opnieuw slecht weer. Voor mij geen probleem, al ben ik bij de profs volgens mij nog nooit boven de tweeduizend meter geweest. Ik heb me vandaag alvast geamuseerd.”

Regelmatige Van Wilder

Ook Ilan Van Wilder maakte deel uit van het selecte peloton dat spurtte voor de tweede plaats. Hij rukt in het algemeen klassement op naar de achtste plaats. “Toch is er geen enkele druk”, reageerde de Belgische belofte. “Ik bekijk het nog altijd dag per dag, temeer daar ik me eigenlijk niet al te goed voel. De Ronde van het Baskenland heeft er serieus ingehakt. Om eerlijk te zijn: ik voel me niet zo goed.”

Ilan Van Wilder. 

Ilan Van Wilder. ©  GEERT TRESIGNIE

Maar die dag-per-dag-aanpak lijkt voorlopig wel te renderen voor de Belgische topbelofte. “De eerste vier etappes zijn inderdaad perfect verlopen. Goede proloog, twee keer zevende. Toch ben ik blij dat ik na deze wedstrijd rust kan nemen want het zal nodig zijn. Als het dit weekend niet lukt, dan is het ook zo. Ik geniet van wat ik elke dag kan laten zien.”

Morgen klimt het peloton naar een hoogte van tweeduizend meter waarbij de sneeuwgrens daalt naar vijftienhonderd meter. Een helletocht kondigt zich aan. “En ik heb bij de profs nog nooit naar zo’n hoogte geklommen”, klinkt het. “Wel bij de beloften, in de Ronde van de Toekomst, met aankomst op de Col de la Loze. Maar heel veel ervaring op die hoogte heb ik niet. En met mijn huidige conditie weet ik echt niet waar ik ga uitkomen. Ik ga gewoon mijn best doen en zien waar ik eindig.”

Aan de witte trui van beste jongere - nu nog in het bezit van Marc Hirschi - of een eindklassement wil Van Wilder niet denken. “Daarvoor zijn er te veel vraagtekens over mijn conditie. De vermoeidheid begint me parten te spelen. Maar als ik me morgen goed voel, dan ga ik er vol voor. Aanvallen is geen optie nu ik zo dicht sta in het algemeen klassement. En het blok van Ineos controleerde tot nu toe de koers wat aanvallen onmogelijk maakte. Maar er kan morgen heel veel gebeuren.”

 (Guy Van Den Langenbergh in Estavayer)

LEES OOK

Nu in het nieuws