“De laatste rechte lijn is ingezet”: laatste herstelfase van Meulestedebrug start deze week

Foto: fvv

Gent -

Maandag wordt de beschadigde brughelft van Meulestedebrug in Gent teruggeplaatst. Daarmee is de laatste rechte lijn ingezet na een half jaar herstellingswerken. In juni zou er opnieuw verkeer over de brug moeten kunnen rijden. Vooraleer het zover is, moet er wel nog veel werk verzet worden.

‘Een gewicht vergelijkbaar met dat van vijfhonderd olifanten.’ Zo beschrijft de brugbeheerder De Vlaamse Waterweg het 250 ton zware tegengewicht, dat binnenkort opnieuw geplaatst en afgesteld kan worden aan Meulestedebrug. “Als die loodzware evenwichtsoefening achter de rug is, zijn nog maar een paar weken nodig om de herstellingswerken af te werken.”

Het herstelwerk aan het deel van de brug dat vorig jaar werd aangevaren door een binnenschip, is alvast afgerond. Maandag wordt de brug opnieuw op zijn plaats gezet met zware kranen. Op 4 mei is er extra hinder aan Meulestedebrug: ook voetgangers en fietsers zullen niet kunnen passeren.

LEES OOK. “Het lijkt hier wel Schipper, mag ik overvaren”: handelaars zijn de pineut nu brug opnieuw maanden dicht is

“De laatste rechte lijn is ingezet”: laatste herstelfase van Meulestedebrug start deze week
De herstelde brughelft staat klaar om terug naar zijn plek gevaren te worden. Foto: De Vlaamse Waterweg

Laatste rechte lijn

Maar het belangrijkste is dat de herstellingswerken op schema zijn om tegen juni de geplaagde brug opnieuw open te kunnen stellen voor verkeer. Een exacte datum wordt daar nog niet op geplakt, maar “de laatste rechte lijn is ingezet”, zegt de Vlaamse Waterweg.

Meulestedebrug, een belangrijke schakel in de mobiliteit in het noorden van Gent en het havengebid is al sinds oktober 2020 afgesloten. Toen botste een binnenschip tegen de brug. De stalen brug uit de jaren 60 herstellen is een werk van lange adem, maar broodnodig.

De brug moet namelijk nog enkele jaren meegaan. Alles staat klaar om een nieuwe brug te bouwen over het kanaal Gent-Terneuzen, maar tijdens die werken zal de oude brug gebruikt worden om verkeer mogelijk te houden. De bouw van de nieuwe brug zou na de zomer moeten kunnen starten.

LEES OOK. Nieuwe Meulestedebrug eindelijk écht op komst: zo zal ze eruitzien

“De laatste rechte lijn is ingezet”: laatste herstelfase van Meulestedebrug start deze week
Door Bert Staes
AANGERADEN