Besmettingen in de Gentse scholen in dalende lijn: “Maar we zijn er nog niet”

Foto: DBA

Gent -

De coronacijfers in het Gentse onderwijs gaan de goede kant uit. Met 171 positieve gevallen bij leerlingen, en 18 bij leerkrachten, zitten de besmettingen terug op het niveau van eind februari. Bij een positieve besmetting moet de volledige klas niet meer meteen in quarantaine.

De algemene Gentse coronacijfers dalen voorzichtig, en die trend is ook te zien in het onderwijs. Momenteel testten er 171 leerlingen en 18 leerkrachten positief op corona. Dat aantal is vergelijkbaar met de cijfers van eind februari, voor de sterke stijging. Voor de paaspauze waren er 385 positieve testen bij leerlingen en 51 bij leerkrachten.

Bij jongeren tussen 15 en 18 jaar zijn de besmettingscijfers momenteel het hoogst. De schoolvakantie lijkt dus minder impact te hebben gehad op de oudere scholieren. Toch zijn de cijfers genoeg gedaald om de quarantaineregels wat te versoepelen.

Minder quarantaine, meer contacttracing

Voortaan moet niet meteen de hele klas in quarantaine bij één positief geval. Via de contacttracing door de CLB’s zal geval per geval gekeken worden naar hoog- en laagrisico-contacten. Enkel hoogrisico-contacten worden in quarantaine geplaatst en moeten zich laten testen.

“De daling in het Gentse onderwijs is significant genoeg om die uitzonderingsregel los te laten”, zegt Elke Decruynaere, schepen van onderwijs (Groen). “Maar we zijn er nog niet. De cijfers dalen wel, maar we zitten nog steeds hoog. De CLB’s schakelen over op doorgedreven tracing, en bij mogelijke clusters kan de mobiele unit ingezet worden voor groepstesting.”

Door Fien Lakiere
AANGERADEN