VS en NAVO zijn officieel begonnen met terugtrekking van troepen uit Afghanistan

Bron © BELGA

Foto: AP

Na bijna 20 jaar zijn de Verenigde Staten en de NAVO zaterdag officieel begonnen met de terugtrekking van hun laatste troepen uit Afghanistan. De toekomst van het land oogt onzeker. De taliban hebben hun aanvallen opgedreven.

Zo’n 10.000 NAVO-militairen van de trainingsmissie Resolute Support, waarin de 2.500 Amerikaanse en de ongeveer 1.100 Duitse soldaten de grootste contingenten zijn, zullen tegen 11 september het land verlaten. 1 Mei is de officiële startdatum, maar de voorbije weken is al begonnen met het terughalen van militaire uitrusting.

Verscheidene NAVO-landen hebben extra troepen ontplooid of houden hun troepen ter plaatse om de terugtrekking te beveiligen. De vrees is dat de taliban aanvallen uitvoeren om de operatie te ontwrichten.

De terugtrekking van de internationale troepen wordt sowieso een test voor de Afghaanse veiligheidstroepen, die de verdediging van het grondgebied en de ondersteuning van de regering nu alleen op zich zullen moeten nemen.

Volgens Amerikaanse generaals is er een risico dat de Afghaanse regering ten val komt of er zelfs een nieuwe burgeroorlog uitbreekt, maar de Amerikaanse president Joe Biden wil doorzetten. Medio april kondigde hij aan dat de terugtrekking van de resterende 2.500 Amerikaanse troepen tegen de 20ste verjaardag van de aanslagen van 11 september moet afgerond zijn.

Door jvh
AANGERADEN