Dramatiek in Ronde van Romandië: Michael Woods trotseert als beste regen en mist, Geraint Thomas valt in eindsprint

 

 ©  AP

Michael Woods (Israel Start-Up Nation) heeft de vierde rit in de Ronde van Romandië gewonnen. Aan het skioord Thyon klopte de Canadees Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), die viel in de slotsprint en zo de ritzege én belangrijke seconden verloor in het eindklassement. Woods neemt de leiderstrui over, die hij zondag mag verdedigen in de afsluitende tijdrit.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK. Hondenweer in Ronde van Romandië: organisatie neutraliseert afdaling

Omwille van de sneeuw werd de start van de etappe al met twee uur vervroegd. Door het dichte wolkendek werd ook de afdaling van de Col de Suen deels geneutraliseerd. Toen waren een zestal aanvallers al op tocht, waarbij andermaal onze bedrijvige landgenoot Kobe Goossens. De klimmer van Lotto-Soudal ging op zoek naar bergpunten, maar werd telkens afgetroefd door andere vluchter Simon Pellaud. Zij kregen door de neutralisatie, die laat werd doorgegeven, wel twee minuten voorsprong extra.

Geloste Van Wilder

Op de slotklim, de Thyon 2000, trok Cort Nielsen in de aanval samen met Petilli. In het peloton reden INEOS en Movistar op kop, maar de voorsprong van de leiders ging niet bijzonder snel naar beneden. Terwijl vooraan Goossens in derde plaats reed, moest een andere Belg lossen in het peloton. Ilan Van Wilder, toptien in het algemeen klassement, moest met nog een goede twaalf kilometer te gaan lossen samen met Marc Hirschi. Onze beloftevolle landgenoot zou zo zijn plaats in de toptien verspelen. Cort Nielsen liet vooraan zijn medevluchter achter in een gooi naar de ritzege. Marc Soler probeerde intussen de favorieten even pijn te doen, maar dat mislukte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele kilometers trok Michael Woods wel met succes door. De Canadees gooide iedereen overboord en trok door de regen en mist naar de leider. De weersomstandigheden zorgden ervoor dat volgen wie waar reed niet altijd simpel werd, maar de eerste achtervolgers waren alvast Ben O’Connor, Fausto Masnada en Geraint Thomas. Die laatste nam zoals steeds zijn eigen tempo en begon de laatste twee kilometer echt onder stoom te geraken.

De Tourwinnaar versnelde niet echt, maar ging wel in zijn eentje naar Woods toe. Het duo sprintte in het skioord voor de zege. Woods en Thomas sprintten zij aan zij naar de ritzege, maar Thomas schoot bij het schakelen met zijn hand van het stuur en de Brit plofte plotsklaps op de grond. Daardoor was de ritzege voor Woods, die meteen de nieuwe leider is met enkele seconden voorsprong op Thomas.

In het klassement heeft de nieuwe leider Woods een voorsprong van elf seconden op Thomas. O’Connor is derde op 0:21. Eerste Belg Ilan Van Wilder (Team DSM) finishte als 24e op 6:18, en valt weg uit de top tien. Hij is nu 17e in het klassement. Dat wordt zondag in een definitieve plooi gelegd in de erg pittige afsluitende tijdrit van 16,2 kilometer in Fribourg.

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten