Podium voor Stoffel Vandoorne in 6 Uur van Spa

 

 ©  Stoffel Vandoorne (Instagram)

Bij de openingsmanche van het wereldkampioenschap endurance legde Stoffel Vandoorne samen met zijn teamgenoten Sean Gelael en Tom Blomqvist beslag op de derde plaats in de LMP2-categorie. De algemene zege ging naar Toyota, een eerste overwinning voor een Hypercar.

Gert Vermersch

Voor de start van de 6 Uur van Spa was de grote vraag of de - zwaardere en minder krachtige - wagens in de nieuwe Hypercar-topcategorie nog voldoende snel zouden zijn om de prototypes uit de op één na hoogste LMP2-categorie voor te blijven. Testritten eerder deze week lieten uitschijnen van niet, maar in de race was het snel duidelijk dat de Toyota’s nog steeds oppermachtig waren.

Eén van de twee Japanse bolides maakte iets na halfweg een uitstapje in het decor, waardoor Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Brendon Hartley in de andere Toyota de overwinning in de seizoensopener op zak mochten steken.

In de LMP2-categorie leek de Jota Oreca van Stoffel Vandoorne lange tijd op weg naar de tweede plaats achter de identieke wagen van United Autosports, maar Vandoornes teammaat Blomqvist tikte kort voor het eind een andere wagen aan. Door de daaropvolgende drive-through straf zakten Vandoorne en co naar de derde plaats.

De Belgische renstal WRT beleefde weinig plezier aan zijn debuut in het wereldkampioenschap. Limburger Robin Frijns kon zich in de aanvangsfase nog in de strijd voorin mengen, maar door problemen met de koppeling verloor de WRT Oreca 22 ronden en alle kansen op een uitstekend resultaat.

Lees ook

Nu in het nieuws