Vier astronauten verlaten na zes maanden het ISS

 © Het Nieuwsblad

Vier astronauten die zes maanden aan boord zaten van het ISS zijn geland voor de kust van de Amerikaanse staat Florida. De Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker en hun Japanse collega Soichi Noguchi werden in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw naar de aarde gebracht in de Crew Dragon-capsule van SpaceX.

jvhBron: BELGA

Nadat de terugvlucht een dag werd uitgesteld wegens slecht weer, konden de vier astronauten van Crew-1 zondagochtend landen. Hun missie was de eerste met een ruimtevaartuig dat de NASA samen met het bedrijf SpaceX heeft ontwikkeld, en de landing was de eerste nachtelijke landing op zee voor astronauten sinds 1968. De bemanning was op 15 november naar het ISS vertrokken.

De astronauten, die een reis van 6,5 uur achter zich hadden, maken het volgens de NASA goed. Er zijn nu nog zeven bemanningsleden in het ISS. Het ruimtestation is de laatste tijd druk bevolkt: naast Crew-1 zijn sinds begin april de kosmonauten Oleg Novizki en Pjotr Dubrov en de Nasa-astronaut Mark Vande Hei aan boord. Afgelopen weekend zijn er vier astronauten van Crew-2 bijgekomen, de Amerikanen Shane Kimbrough en Megan McArthur, hun Japanse collega Akihiko Hoshide en de Fransman Thomas Pesquet.

Crew-1 was de eerste die regelmatig naar het ISS vloog met de Crew Dragon na een succesvolle bemande testvlucht naar het ISS afgelopen voorjaar. Het was de eerste keer dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem in een baan om de aarde werden gebracht na een onderbreking van bijna negen jaar, en de allereerste keer dat zij door een particuliere ruimtevaartonderneming werden vervoerd. De lancering van Crew-3 is momenteel gepland voor oktober.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten