Ilan Van Wilder imponeert in slottijdrit Ronde van Romandië, Michael Woods verspeelt eindzege aan Geraint Thomas

Ilan Van Wilder. 

Ilan Van Wilder. ©  Getty Images

Geraint Thomas heeft de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De renner van Ineos Grenadiers, die in de uitgeregende rit van zaterdag ten val kwam in de sprint, deed in de tijdrit van 16km in Fribourg veel beter dan leider Michael Woods. De dagzege was voor Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), Ilan Van Wilder (Team DSM) werd knap vierde. Onze landgenoot hield onder anderen toprijder Rohan Dennis en wereldkampioen Filippo Ganna achter zich.

Vincent Van Genechten

Cavagna zette met 21’54” al vrij snel de richttijd neer door aan 44,3 kilometer per uur over het parcours te snellen. De Zwitser Stefan Bissegger (EF Education - Nippo) kwam even de buurt, maar strandde op zes seconden van de Fransman. Ook Dennis en Ganna konden niet tippen aan de tijd van Cavagna, net als Van Wilder. Maar onze landgenoot knalde met 22’12” wel naar een toptijd.

In de strijd om de eindzege liet Thomas weinig ruimte voor tegenstand van Woods. De gewezen Tourwinnaar moest elf seconden goedmaken, welke nog voor het eerste tussenpunt gepakt waren. De Welshman kwam wel 17 seconden tekort op Cavagna. Hij realiseerde daarmee quasi dezelfde tijd aan de finish als de 20-jarige Van Wilder. Woods verloor uiteindelijk meer dan een minuut op Cavagna en tuimelt van één naar vijf in het algemene klassement.

Geraint Thomas. 

Geraint Thomas. ©  EPA-EFE

In de eindstand heeft Thomas een voorsprong van 28 seconden op zijn Australische ploegmaat Richie Porte. De Italiaan Fausto Masnada vervolledigt het podium. Woods is uiteindelijk pas vijfde. Voor Thomas is het de eerste eindzege sinds de Ronde van Frankijk in 2018.

Op de erelijst is Thomas de opvolger van de Sloveen Primoz Roglic, die in 2019 triomfeerde en deze keer niet aan de start stond. Vorig jaar ging de Ronde van Romandië niet door vanwege de coronapandemie.

Uitslag:

1. Rémi Cavagna in 21’54”

2. Stefan Bissegger +6”

3. Geraint Thomas +17”

4. Ilan Van Wilder +18”

5. Richie Porte +20”

Eindstand:

1. Geraint Thomas in 17u59’57”

2. Richie Porte +28”

3. Fausto Masnada +38”

4. Marc Soler +39”

5. Michael Woods +43”

...

16. Ilan Van Wilder +6’09”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten