Brusselse burgemeester verdedigt zijn optreden tegen illegaal feest La Boum 2: “Geen vrijheid van meningsuiting, wel van provocatie”

 
Bron: BELGA

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) blijft erbij dat het Ter Kamerenbos afsluiten voor het publiek tijdens La Boum 2 - zoals de MR had voorgesteld - onmogelijk was. Om het terrein over een lengte van vijf kilometer te dekken, zouden duizenden agenten nodig zijn geweest. Dat heeft Close zondag verklaard op RTL-TVi. Bovendien zou je alle Brusselaars gijzelen die het domein willen bezoeken, aldus Close. “We gingen geen deel van het grondgebied amputeren.”

De burgemeester heeft de politie het bevel gegeven op te treden toen agenten werden aangevallen, publieke ruimte werd vernield en er gevechten ontstonden tussen deelnemers aan het illegale feest. Het is in dat soort van omstandigheden de taak van de burgemeester om de orde te herstellen, aldus Close. “We wisten dat er problemen zouden zijn. Er waren sterke maatregelen nodig”, voegde hij er aan toe. Volgens Close had La Boum 2 hoegenaamd niets te maken met een vrijheid van meningsuiting, maar met een “vrijheid van provocatie.”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gelooft dat het plaatsen van politiebarrages nieuwe incidenten had kunnen voorkomen. “Het is geen goede zaak jongeren te (laten) chargeren”, aldus Bouchez. “Ik heb soms het gevoel dat men de confrontatie opzocht om zijn gezag te tonen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) sprak op twitter haar dank uit aan iedereen die gevolg heeft gegeven aan de oproep om niet naar het Ter Kamerenbos te gaan. “Dank ook aan de politie voor de voorbereiding en het zorgen voor de veiligheid van zovelen”, schrijft ze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten