Geraint Thomas weet weer wat winnen is: “Ja, dat is een hele opluchting”

 

 ©  EPA-EFE

Hij was er vaak dicht bij maar winnen lukte Geraint Thomas niet meer sinds hij in juli van 2018 indruk maakte met dubbele ritwinst en de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Maar de eind deze maand 35 jaar wordende kopman van Team Ineos zette zondagmiddag de puntjes op de i met de eindzege in de Ronde van Romandië. Ploegmaat Richie Porte en Fausto Masnada (Deceuninck - Quick Step) vervolledigden het podium.

LEES OOK. Ilan Van Wilder imponeert in slottijdrit Ronde van Romandië, Michael Woods verspeelt eindzege aan Geraint Thomas

Zaterdag was het nochtans een gefrustreerde Thomas die aan het eind van de zware bergetappe naar Thyons 2000 van de fiets stapte. In de spurt om de dagzege tegen Michael Woods kwam de Welshman domweg ten val. “Ik probeerde nog te schakelen terwijl ik van de koude geen gevoel meer in mijn vingers had. Voor ik het goed en wel besefte, lag ik tegen de grond.”

Een etmaal later kon Thomas alweer lachen om het voorval. “Ik kan dus toch nog winnen”, grijnsde hij. “En ja, dat is een hele opluchting. Sinds mijn eindzege in de Tour was ik er een paar keer dichtbij maar winnen wilde niet meer lukken. Tweede in de Tour van 2019, tweede in de Tirreno, derde in Catalonië en vierde op het WK tijdrijden.”

Thomas wist dat hij een grote kans maakte. Voor de afsluitende tijdrit had hij slechts elf seconden achterstand op Michael Woods, niet meteen een specialist. “Het plan vanochtend was duidelijk: ik of Richie (Porte, red) moesten de eindzege pakken. Uiteindelijk zijn we één en twee in het klassement. Beter kan dus niet.”

Voor Thomas gaat nu de riem eraf. “Ik ga een weekje van mijn familie genieten want dat is alweer te lang geleden. Daarna gaat het richting Tenerife voor een hoogtestage. De Dauphiné wordt mijn laatste wedstrijd voor de Tour de France.”(gvdl)

LEES OOK

Nu in het nieuws