Premier League kondigt nieuwe regels aan om Super League te voorkomen: “Open competitie moet gerespecteerd worden”

Supporters van Manchester United protesteerden tegen de Super League. 

Supporters van Manchester United protesteerden tegen de Super League. ©  AFP

De Premier League wil er alles aan doen om een Super League ook in de toekomst te vermijden. Samen met de Engelse voetbalfederatie (FA) kondigde ze daarom maandag aan dat er nieuwe regels zullen komen. Met die nieuwe regels zal het moeilijker worden voor clubs om zich af te splitsen. De Premier League maakte ook nog eens duidelijk dat er wel degelijk sancties zullen volgen voor Tottenham, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal en Chelsea die wilden deelnemen aan de Super League.

Valerie Van AvermaetBron: The Guardian

Ook de kernwaarden van het voetbal wil de Premier League en de FA beschermen met de nieuwe regels. Die kernwaarden zijn: een open voetbalpiramide, ontwikkeling dankzij sportieve prestaties en de hoogste normen van sportieve integriteit. “Ervoor te zorgen dat de beginselen van de Premier League en van open competitie worden gerespecteerd”, dat is de bedoeling van de nieuwe regels. Zo komt er een handvest voor eigenaren, die dat moeten ondertekenen en zich zo verbinden aan de hierboven genoemde kernwaarden. Wat de andere nieuwe regels precies zullen zijn, is nog onduidelijk.

Tegelijkertijd start de FA een officieel onderzoek naar de mislukte Super League, waarbij het bestuursorgaan de zes grote clubs “formeel” verzoekt om “informatie en bewijsmateriaal” te overhandigen met betrekking tot hun deelname aan het plan. Er zullen sancties volgen voor de zes Britse clubs, maar wat die precies inhouden, is nog onduidelijk. “We zijn vastbesloten om de waarheid boven tafel te krijgen en de clubs verantwoordelijk te houden voor hun beslissingen en acties. Wij en de FA streven deze doelen snel en adequaat na, in overleg met fans en overheid.”

De Super League was twee dagen na de aankondiging ervan al ten dode opgeschreven door de wereldwijde kritiek op de plannen.

Lees ook

Nu in het nieuws