Zo zal jouw bezoek aan de horeca vanaf zaterdag eruitzien

Foto: ISOPIX

Zaterdag gaan de eerste terrassen weer open. Maar wie aan tafel wil schuiven voor een diner of een pintje, zal zich aan strikte regels moeten houden. Gisteren werden daarover de laatste puntjes op de i gezet.

Zaterdag om 8 uur zullen de Belgische cafés en restaurants na een maandenlange sluiting weer eten en drinken mogen serveren op terras. Die langverwachte heropening gaat wel gepaard met heel wat regeltjes die het tafelen ook virologisch verantwoord moeten maken. Maandag bereikte de horecasector daarover een akkoord met de bevoegde ministers.

LEES OOK. Nieuw voorstel: krijgen we straks coronapas? En wie mag dan wel en niet naar kapper of op café? (+)

Dinsdag zal het afgeklopte protocol gepubliceerd worden, maar Het Nieuwsblad kon het al inkijken. Wat vooral opvalt, is dat er geen verplichte registratie komt. Klanten moeten dus hun contactgegevens niet meer opgeven bij het bezoek aan een horecazaak. Die regel was nochtans wel van kracht in het najaar van 2020, al zullen veel horeca-uitbaters vooral onthouden dat de formulieren nagenoeg nooit zijn opgevraagd door de contacttracers.

Nu is er dus geen sprake meer van verplichte registratie in het nieuwe horecaprotocol. Integendeel, aan de uitbaters wordt opgedragen vertrekkende klanten te informeren dat ze zélf contact moeten opnemen met het café of restaurant “indien ze binnen de 14 dagen na hun verblijf ziek worden”.

Wel nog maskers en afstand

Volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, valt wat te zeggen voor het laten vallen van de verplichte registratie. “Je moet nagaan of de registratielasten niet groter zijn dan wat zulke formulieren opleveren voor het contactonderzoek.”

Andere preventiemaatregelen zijn wel deels overgenomen uit eerdere horecaprotocollen. Zo moet het personeel steeds een chirurgisch mondmasker en beschermende handschoenen dragen. Ook klanten die naar het toilet gaan, moeten een maskertje aandoen. Daarnaast wordt aan cafés en restaurants deze keer ook gevraagd duidelijke grenzen tussen de verschillende tafelgezelschappen te trekken, bijvoorbeeld door vloermarkeringen. Iedere zaak zal een Covid-19-coördinator moeten aanduiden die toeziet op het naleven van al die regeltjes.

Zo ziet bezoekje aan de horeca eruit:

• Terrassen mogen open tussen 8 uur en 22 uur.

• Maximaal vier personen per tafel.

• Niemand moet zijn contactgegevens achterlaten.

• Tussen de tafelgezelschappen moet anderhalve meter ruimte zijn.

• Eten en drinken mag enkel aan tafel.

• Klanten moeten een mondmasker dragen als ze tussen de tafels lopen.

• Het personeel draagt een chirurgisch mondmasker.

• Er mogen geen zout- en pepervaatjes op tafel staan.

• Het gebruik van menukaarten wordt sterk afgeraden.

Door Hannes Heynderickx en Matthias Vanderaspoilden
MEER OVER HET CORONAVIRUS