Storm trekt over België: windkracht 9 gemeten boven Noordzee, noodnummer 1722 geactiveerd

Bron © BELGA, VRT NWS

Themabeeld Foto: Shutterstock

Een storm met harde rukwinden en buien trekt dinsdagochtend over België. Boven de Noordzee werd zelfs windkracht 9 gemeten, waardoor het officieel over een storm gaat. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

Storm trekt over België: windkracht 9 gemeten boven Noordzee, noodnummer 1722 geactiveerd
De weersverwachtingen voor dinsdag. Foto: KMI

Vandaag wordt erg winderig, waarschuwde het KMI maandag al. Dat bleek dinsdagochtend: de storm gaat gepaard met windstoten tot plaatselijk maximaal 95 km/uur. Daarom werd code geel afgekondigd.

Voor code oranje zijn windstoten van 100 tot 130 km/uur nodig. De storm zal dus niet gepaard gaan met grote schade, denkt weerman David Dehenauw. “Al is er altijd wat hinder of lichte schade mogelijk, natuurlijk.”

Tegen de avond vermindert de wind in sterkte, aan zee zal dat in de vroege namiddag al het geval zijn.

Boven de Noordzee haalde de storm zelfs 9 Beaufort, aan de meetpaal Westhinder, zowat 30 km voor de kust van Nieuwpoort. “We hebben dus officieel een Belgische storm”, aldus Dehenauw. Die storm krijgt echter geen naam. Dat gebeurt pas als een land code oranje afkondigt, en in ons land is het KMI dat alvast niet van plan, zegt Dehenauw. Ook de ons omringende landen doen dat niet.

Noodnummer geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft dan ook het telefoonnummer 1722 geactiveerd. Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, kan uiteraard het noodnummer 112 bellen. Het tijdelijke nummer 1722 is voor problemen waarbij er geen mensen in gevaar zijn, zoals ondergelopen kelders of wateroverlast op de openbare weg. Het extra telefoonnummer moet overbelasting van de noodcentrale tegengaan, zodat mensen in levensgevaar niet moeten wachten.

Er zijn voorlopig nog geen meldingen van stormschade, maar het Brusselse Ter Kamerenbos wordt uit voorzorg wel tijdelijk gesloten.

Door jvh
AANGERADEN