N-VA wil subsidies voor krantenbedeling afschaffen

Archiefbeeld. ©  Boumediene Belbachir

Kamerleden voor N-VA Theo Francken en Michael Freilich hebben een wetsvoorstel ingediend om de subsidies voor de bedeling van kranten en tijdschriften via Bpost af te schaffen. Het voorstel wordt dinsdagochtend besproken in de Kamercommissie Overheidsbedrijven en Mobiliteit.

adb

Volgens N-VA krijgt Bpost elke legislatuur ruim 875 miljoen euro van de federale overheid. “Dit kan aanzien worden als een vorm van illegale staatssteun aan een overheidsbedrijf”, argumenteert Michael Freilich. “Toen de concessie voor de krantenbedeling werd gegund, diende er slechts één bedrijf (Bpost) een offerte in. Dit lijkt dus om een op maat geschreven offerte.” Daarnaast klaagt hij de “inefficiënte” van Bpost aan. “In Nederland kost de bedeling van een perstitel evenveel als in België – maar dat wel zonder miljoenensubsidies.”

De subsidies zouden dagbladhandelaars – die een procedure hebben aangespannen voor het Europees hof van Justitie in Luxemburg – en digitale media benadelen. Een regering die zich als “groenste ooit” profileert, zou moeten inzetten op digitale producten, waarmee papier, inkt en vervoer bespaard worden, vindt Freilich.

Voorstel van Open VLD

Ook vraagt het Kamerlid zich af “waarom we steun verlenen aan winstgevende sectoren”, mediabedrijven, die al “royaal gesubsidieerd” worden met een btw-tarief van 0 procent. Met hun winst “ontwrichten” die Belgische bedrijven bovendien het Nederlandse perslandschap door daar steeds meer perstitels op te kopen, aldus Freilich.

Tot slot vrezen sommigen volgens de N-VA’er dat de persvrijheid in het gedrang komt. “Ook al zullen journalisten dat ontkennen, het is evident dat uitgevers de voorkeur geven aan politieke partijen die hen financieel willen ondersteunen.”

Freilich wijst erop dat het wetsvoorstel een zo goed als integrale kopie is van de wettekst die begin deze legislatuur door toenmalig Kamerlid en huidig justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werd ingediend. “We willen het de Open VLD namelijk zo vlot mogelijk maken om deze tekst, geschreven vanuit een blauw-liberale invalshoek en engagement, mee te kunnen ondersteunen.”

Aangeboden door onze partners