Ketnet brengt verhalen over de Tweede Wereldoorlog op kindermaat

‘De vlog van Fée’ draait om de tienjarige Fée, die met haar familie moet onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat als een tienjarig Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog geen dagboek had gehad, maar een vlogcamera? Dat is de insteek van De vlog van Fée, de nieuwe historische fictiereeks die sinds vandaag op de online platformen van Ketnet te bekijken is. Het scenario is gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Met De vlog van Fée wil Ketnet de verhalen van de Tweede Wereldoorlog, van nature complex en voor kinderen vaak erg abstract, tastbaar maken. De volledige reeks is met een smartphone gefilmd en speelt zich af in Antwerpen. De joodse Fée (gespeeld door Julie Driesen) leeft samen met haar ouders en grootouders, vlak naast haar beste vriendin. Maar wanneer de oorlog uitbreekt en de jodenvervolging wordt ingezet, moet ze op de vlucht slaan en onderduiken. De weg die ze samen met haar familie aflegt, legt ze vast op beeld met haar vlogcamera, als een Belgische Anne Frank.

Ketnet brengt verhalen over de Tweede Wereldoorlog op kindermaat
‘De vlog van Fée’ is volledig met smartphones gedraaid.

De reeks is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Félicie Bloch-Gruszlow, die in 1931 in Antwerpen werd geboren en er in 2018 op 87-jarige leeftijd overleed. Voor haar zoon Didier is de reeks een mooi eerbetoon. “De vlog van Fée is heel pakkend voor mij. Het verhaal dat mijn moeder jarenlang aan mij verteld heeft tot leven zien komen, brengt veel emoties teweeg. Emoties van verdriet maar ook van dankbaarheid. Want mijn moeder heeft altijd gewenst dat zoveel mogelijk mensen haar verhaal en dat van duizenden andere kinderen kennen, om te vermijden dat de gruwelen uit het verleden opnieuw gebeuren.”

Zes jaar geleden deed ze haar levensverhaal al eens uit de doeken in het Canvasprogramma 12 in 40. De zender biedt die reeks meteen ook opnieuw online aan, zodat ouders en kinderen samen het verhaal van Fée kunnen ontdekken. Karrewiet, het journaal van Ketnet, zal bovendien voor factchecks en extra duiding zorgen bij alle gebeurtenissen die in de serie aan bod komen. Ook leerkrachten kunnen met het materiaal uit de serie aan de slag. Op de website Ketnetvoorouders.be voorziet de zender een lespakket.

Door dewo
AANGERADEN