Vooral Belgische bedrijven getroffen door gijzelsoftware, helft betaalt losgeld

 

 ©  BELGAIMAGE

Bron: BELGA

Meer dan vier op de tien (42 procent) Belgische bedrijven zijn het afgelopen jaar getroffen door minstens één cyberaanval. De grote meerderheid van hen (69 procent) werd geraakt door twee of meer aanvallen, bijna een vijfde (18 procent) zelfs door meer dan vijftien. Dat blijkt uit een internationaal rapport van de Britse verzekeraar Hiscox. Belgische ondernemingen kregen meer dan bedrijven uit andere landen die aan bod komen in de studie, te maken met ransomware of gijzelsoftware.

Voor het Cyber Readiness Report 2021 bevroeg Hiscox meer dan 6.000 bedrijven in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Voor ons land gaat het om 525 ondernemingen.

Daaruit blijkt dat, samen met bedrijven in Duitsland, ondernemingen in België het meeste af te rekenen krijgen met ransomware, waarbij hackers bestanden op een computer blokkeren en losgeld vragen om ze weer vrij te geven. In beide landen kreeg 19 procent van de bedrijven die getroffen werden door één of meerdere aanvallen, te maken met de gijzelsoftware. Over alle landen heen gaat het om gemiddeld 16 procent. Nederlandse bedrijven worden relatief gezien het minst vaak getroffen (13 procent).

Miljoenen losgeld

In alle acht landen samen betaalde meer dan de helft (58 procent) van de door ransomware getroffen bedrijven losgeld. Vooral Ierse (75 procent) en Amerikaanse ondernemingen (71 procent) tastten in de buidel. Spaanse bedrijven (44 procent) kwamen het minst met geld over de brug en ook in België deed iets minder dan de helft (49 procent) dat.

Het losgeld van de 241 bevraagde bedrijven die betaalden, bedroeg alles samen 7,3 miljoen dollar (meer dan 6 miljoen euro). Het mediane bedrag komt uit op 11.900 dollar. Een Duits bedrijf betaalde met 94.900 dollar de hoogste eenmalige som om van ransomware af te raken.

In België kostten alle soorten cyberaanvallen een bedrijf gemiddeld iets minder dan 10.000 euro volgens Hiscox. “Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde in 2020 was 496.323 euro”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten