Hogere boetes voor wie spooroverweg oprijdt zonder ruimte om door te rijden

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: pel

Wie een spooroverweg oprijdt wanneer het verkeer belemmerd is en zo een reëel risico loopt dat hij op die overweg moet stoppen, zal binnenkort een boete tussen 160 en 2.000 euro riskeren. De Kamercommissie Mobiliteit heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van Marianne Verhaert (Open VLD) om de boetegraad voor dit soort overtredingen te verhogen.

Het oprijden van een overweg bij verkeersbelemmering, is nu nog een overtreding van de eerste graad, de laagste categorie in de wegcode. “Dit geeft mogelijk een verkeerd signaal. Mensen denken dat ‘het niet zo erg is’ en zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen die het oprijden van een spoorweg kan hebben”, zegt Verhaert.

Met het goedkeurde wetsvoorstel willen Verhaert en de andere commissieleden de boetegraad verhogen. Zo zou de overtreding er een van de tweede categorie worden, wat betekent dat het om een overtreding gaat die de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar kan brengen. “Hier kan de politie meer controles op uitvoeren, zal er sneller een gedragswijziging komen en zal de veiligheid op de spoorwegen zelf verbeteren”, zegt Verhaert. Een boete van de tweede categorie ligt tussen de 160 en de 2.000 euro.

De Open VLD-politica herinnert er nog aan dat het negeren van een rood licht aan een overweg of het slalommen tussen gesloten slagbomen een overtreding van de vierde graad is, met een boete van 320 tot 4.000 euro, met intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar.

Door jvh
AANGERADEN