“Aanval van nooit geziene grootte” op Belgische overheidswebsites: parlementaire commissies uitgesteld, vaccinatie boeken tijdelijk onmogelijk

Het netwerk van Belnet, de overheidsorganisatie die internettoegang levert aan universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten, wordt dinsdag geconfronteerd met een “zeer grootschalige” DDoS-aanval. Dat bevestigt woordvoerster Davina Luyten. Parlementaire commissies zijn uitgesteld, Tax-on-web is moeilijk bereikbaar. Ook was het tijdelijk niet mogelijk om afspraken te maken voor een coronavaccin. Het gaat om “een aanval van nooit geziene grootte in ons land.”

Bij een DDoS-aanval verstoren aanvallers een netwerk met opzet om de werking te verstoren. Het is niet duidelijk van waar de aanval komt. “Onze diensten zijn hard aan het werken”, zegt Luyten. “Evident is het niet, aangezien het om een zeer grootschalige aanval gaat waarbij het hele Belnet-netwerk wordt geviseerd.”

De impact is groot, zegt de woordvoerster. Belnet heeft meer dan 200 klanten. Het gevolg van de cyberaanval was dat verschillende websites van de overheid - zoals Tax-on-web - en de website van de premier niet of moeilijk bereikbaar waren. Ook thuiswerkende ambtenaren en studenten die afstandsonderwijs volgen, ondervinden zware problemen.

In het federaal parlement zijn wegens internetproblemen alvast een aantal commissiezittingen geannuleerd.

“We spelen een kat-en-muisspel met de daders”, zegt Dirk Haex, directeur van Belnet.

Boekingssysteem vaccinaties ligt uit

Het systeem waarmee burgers in Gent, Antwerpen en Wallonië hun vaccinatie kunnen boeken, is dinsdagmiddag opnieuw offline sinds 16.45 uur. Dat zegt Frank Robben, IT-verantwoordelijke voor de vaccinatiecampagne.

“Het boekingssysteem was tussen 12 en 14 uur ook al uitgeschakeld.”

In Vlaanderen wordt enkel in Gent en Antwerpen met het boekingssysteem gewerkt dat ook in Wallonië wordt gebruikt. Elders in Vlaanderen krijgen mensen een specifiek tijdstip toebedeeld van de overheid. Brussel werkt met nog een ander systeem.

Als de problemen blijven aanhouden, zullen volgens Robben maatregelen worden getroffen om het systeem weer actief te krijgen via alternatieve kanalen. In de vaccinatiecentra zelf loopt alles volgens Robben nog vlot.

Wie er achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Door tg,mvdr
AANGERADEN