Technische problemen tijdens rectorverkiezingen UGent: servers hebben het moeilijk door drukte en cyberaanval

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe zijn de enige kandidaten om zichzelf op te volgen. ©  ID/ Lieven Van Assche

Gent -

Dinsdag en woensdag vinden de rectorverkiezingen plaats aan de Universiteit Gent. Hoewel rector Rik Van de Walle en vicerector Mieke Van Herreweghe de enige kandidaten zijn om zichzelf op te volgen, lijkt de opkomst groot te zijn. Daardoor, en door de cyberaanval op Belnet, kregen de servers het moeilijk.

Max Dedulle

Een dikke 50.000 studenten en personeelsleden van de UGent kunnen online hun stem uitbrengen, en dat wordt massaal gedaan. “De servers hebben het af en toe moeilijk om bij te benen”, zegt woordvoerder Stephanie Lenoir. “Ook door de cyberaanval op Belnet stonden de servers de hele dag onder druk. Sommige mensen moeten enkele keren proberen voordat ze kunnen stemmen. Uiteindelijk lukt dat altijd wel, mits wat geduld kan iedereen stemmen. Het enthousiasme is groot, en daar zijn we blij om.”

De digitale stembussen sluiten woensdag om 12 uur. Enkele uren later weten we of Van de Walle de benodigde meerderheid haalt om ook de komende vier jaar de universiteit te leiden. In het andere geval volgt er een tweede stemronde.

LEES OOK: UGent start met eerste stembusgang om nieuwe rector te verkiezen

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent