Triomf van conservatieven bij verkiezingen Madrid, Podemos-oprichter Pablo Iglesias stapt uit politiek

Bron © BELGA

Isabel Diaz Ayuso viert samen met nationaal PP-leider Pablo Casado. Foto: REUTERS

Bij de vervroegde regionale verkiezingen in Madrid hebben de regerende conservatieven een duidelijke overwinning behaald. Dat wordt dinsdagavond bevestigd door de voorlopige resultaten die de verkiezingscommissie heeft bekendgemaakt.

Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld, lijkt de Partido Popular (PP) van minister-president Isabel Díaz Ayuso op weg naar 65 van de 136 zetels in het regionale parlement. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de verkiezingen van 2019.

Omdat een absolute meerderheid van 69 zetels zo goed als zeker niet gehaald wordt, zal de Partido Popular wellicht weer aangewezen zijn op de gedoogsteun van de rechtspopulistische partij Vox, die voorlopig van 12 naar 13 zetels stijgt.

Bij de vorige verkiezingen, twee jaar geleden, behaalde de PP slechts 30 zetels, tegenover 37 voor de sociaaldemocratische PSOE. Maar Ayuso kon toen samen met de liberale Ciudadanos wel een minderheidsregering vormen, die gedoogd werd door Vox. Dit jaar lijkt Ciudadanos echter onder de kiessdrempel van 5 procent te verdwijnen.

De PSOE van federaal premier Pedro Sánchez zakt volgens de voorlopige uitslag terug naar 24 zetels. Het linkse Más Madrid is eveneens goed voor 24 zetels, het links kartel Unidas Podemos (UP) voor 10 zetels. De linkse partijen behalen samen dus onvoldoende zetels om aan een meerderheid te geraken.

LEES OOK. Zelfs van nazipropaganda kijken ze niet op: de ongezien agressieve verkiezingscampagne (+)

Podemos-oprichter stapt op

De leider van de linkse partij Podemos, Pablo Iglesias, maakte dinsdagavond bekend dat hij uit de politiek stapt.

Triomf van conservatieven bij verkiezingen Madrid, Podemos-oprichter Pablo Iglesias stapt uit politiek
Pablo Iglesias. Foto: EPA-EFE

“We hebben gefaald”, zo verklaarde de 42-jarige oprichter en leider van Podemos aan aanhangers van zijn partij. “Ik denk dat het vandaag duidelijk is dat ik er niet meer toe kan bijdragen om de institutionele kracht van onze beweging te consolideren.”

“Ik geef al mijn functies op. Ik verlaat de politiek, in de betekenis van partijpolitiek, institutionele politiek”, deelde hij nog mee. Iglesias gaf aan dat hij geen “obstakel” wilde vormen voor de nodige vernieuwing binnen de partij.

Iglesias noemde de verkiezingsoverwinning van de Partido Popular (PP) en de goede score van de extreemrechtse partij Vox een “tragedie”. Hij omschreef de PP ook als “Trumpistisch rechts”.

Iglesias had in maart zijn functie van vicepremier in de Spaanse regering opgegeven om mee te doen aan de verkiezingen in Madrid, maar hij haalde niet het verhoopte resultaat. Volgens de voorlopige verkiezingsuitslag wint zijn alliantie Unidas Podemos wel 3 zetels in het regionale parlement, maar is ze daarmee slechts de vijfde partij.

AANGERADEN