“Woont die man in een poppenhuis?” Internet lacht om foto van Amerikaanse oud-president

Jimmy Carter en zijn echtgenote Rosalynn (centraal) met Jill (links) en Joe Biden (rechts). Foto: AP

Een foto waarop de Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill naast voormalig president Jimmy Carter en zijn echtgenote Rosalynn zitten, maakt heel wat los online. Op de foto lijkt het alsof de Carters piepklein zijn en de Bidens reuzen. Een opvallend geval van optisch bedrog.

“We zijn blij dat we deze prachtige foto kunnen delen van de president en de first lady van de Verenigde Staten op bezoek bij de Carters in Plains, Georgia.” Het bericht van het Carter Center, de organisatie van oud-president Jimmy Carter, was nietszeggend. President Biden en zijn echtgenote Jill hadden vorige week een bezoek gebracht aan de Carters, het bijhorende fotomomentje was al vergeten voor het de media haalde.

Maar… dat was buiten het internet gerekend. Daar werd graag gelachen met het beeld. Want lijken Carter (96) – president van 1977 tot 1981 – en zijn echtgenote Rosalynn (93) daar niet héél klein op?

Maar in tegenstelling tot wat de grapjassen suggereerden, woont Jimmy Carter niét in een poppenhuis. De man is 1,77 meter groot, zijn echtgenote 1,65 meter. Telkens amper een handvol centimeters kleiner dan de Bidens. Het verschil is een gevolg van een optische illusie die ontstond doordat de fotograaf een groothoeklens gebruikte, waardoor objecten aan de zijkant van het beeld groter lijken.

Door jvh
AANGERADEN