Sam Bennett spurt naar de zege in openingsetappe Ronde van de Algarve

Alweer feest voor Deceuninck-Quick-Step. In de eerste etappe van de Ronde van de Algarve stond er in de massaspurt geen maat op Sam Bennett. De Ier was sneller dan Danny Van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) en Jon Aberasturi (Caja Rural-Seguros RGA), en is ook meteen de eerste leider.

De eerste rit in de Ronde van Algarve was er eentje voor de spurters. Al vrij vroeg kregen een handvol renners de zegen van het peloton. De voorsprong bleek niet toereikend in de laatste kilometers richting Portimao, want op goed negentien kilometer van de streep werden de laatste overblijvers van de vroege vlucht ingerekend en dus konden we ons gaan opmaken voor een sprint.

Het waren een rommelige, technische laatste paar kilometer, waar vooraan het peloton kortstondig twee splitsingen ontstonden, veroorzaakt door een valpartij met Fabio Jakobsen als een van de slachtoffers. Gelukkig bleef de Nederlander ongedeerd.

Davide Ballerini wist het peloton in de slotkilometer op een lint te trekken en vervolgens was het aan zijn ploeggenoten om Sam Bennett zo goed mogelijk te piloteren naar de laatste rechte lijn.

Bennett werd in een zetel naar de eindsprint gebracht en wist vervolgens het werk van zijn ploeggenoten vakkundig af te ronden. De Ier hield Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) en Jon Aberasturi (Caja Rural-Seguros RGA) achter zich, die respectievelijk op plaatsen twee en drie eindigden.

Het is voor Bennett zijn zesde zege van het seizoen. Hij won eerder al de Oxyclean Classic Brugge-De Panne, twee etappes in Parijs-Nice en twee ritten in de UAE Tour.

De tweede etappe donderdag, van Sagres naar Alto da Foia (182,8) is meteen de eerste afspraak voor de klassementsmannen die voor de eindzege gaan. De aankomst is namelijk weer op de beruchte Alto da Foia. Heel steil is deze klim overigens niet met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8%, maar toch nemen we deze beklimming maar beter serieus. In de afgelopen drie jaar won de eindwinnaar namelijk altijd op deze beklimming.

Uitslag:

1. Sam Bennett (Ier)

2. Danny van Poppel (Ned)

3. Jon Aberasturi (Spa)

4. Stanislaw Aniolkowski (Pol)

5. Iuri Leitao (Por)

6. Michael Mørkøv (Den)

7. Jarrad Drizners (Aus)

8. Rui Costa (Por)

9. Ethan Hayter (GBr)

10. Mikel Aristi Gardoki (Spa)

Door Wouter Van Biezen
AANGERADEN