Personeelstekort in rechtbank verhindert terugvordering van 13 miljoen euro frauduleuze groenestroomcertificaten, Demir verbolgen: “Zo dweilen we met de kraan open”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De rechtbank van eerste aanleg van Limburg heeft drie fraudedossiers met Vlaamse groenestroomcertificaten van de rol gehaald wegens personeelstekort. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Volgens de minister gaat het om dossiers ten belope van 13 miljoen euro. “Zo dweilen we natuurlijk met de kraan open”, aldus Demir.

Volgens de minister wordt sinds de subsidies op zonnepanelen verminderden, geregeld fraude met groenestroomcertificaten vastgesteld. Het gaat dan onder meer om het vervalsen van keuringsverslagen en het antidateren van facturen. Netbeheerder Fluvius heeft in de provincie Limburg drie rechtszaken tegen fraudeurs lopen, samen goed voor 13 miljoen euro. Maar de dossiers worden voorlopig niet behandeld omdat de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren kampt met personeelstekort.

De voorzitter van de rechtbank meldde aan netbeheerder Fluvius dat hij de penibele personeelssituatie al herhaaldelijk heeft aangekaart bij de federale minister van Justitie. Hij voegde daaraan toe dat de personeelssituatie desondanks de behandeling van de fraudedossiers tot nader order niet mogelijk maakt. Een nieuwe datum wordt niet vooropgesteld, maar wel “zodra er capaciteit is in zittingen en magistraten”.

Demir: “Straffeloosheid”

Vlaams minister van Justitie en Energie Zuhal Demir is verbolgen. “Vanuit Vlaanderen willen we in samenwerking met Fluvius consequent de strijd voeren tegen fraude met groenestroomcertificaten en fraudeurs laten veroordelen. Maar dit is echt hallucinant en werkt straffeloosheid in de hand. De fraudeurs voelen zich ongenaakbaar en het ergste is dat het bedrag op die manier niet teruggevorderd kan worden. Het gaat om maar liefst 13 miljoen euro die Fluvius op die manier niet in mindering kan brengen van de elektriciteitsfactuur van de gezinnen en de kmo’s.”

Demir gaat de situatie aankaarten bij federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die bevoegd is voor de capaciteit van de rechtbanken.

Door adb, jvh
AANGERADEN