Kaap van één miljoen besmettingen in ons land gerond, maar alle indicatoren gaan wel goede kant uit

Bron © BELGA

Foto: robin utrecht

België heeft de kaap van één miljoen vastgestelde coronabesmettingen overschreden. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal besmettingen, hospitalisaties en overlijdens blijft op weekbasis wel verder dalen.

Tussen 26 april en 2 mei testten elke dag gemiddeld 2.957 mensen positief op Covid-19, dat is een daling met 15 procent in vergelijking met de voorgaande periode. In totaal raakten nu officieel 1.003.746 inwoners besmet met het coronavirus, al ligt dat aantal in werkelijkheid allicht een stuk hoger. Biostatisticus Geert Molenbergs schat dat we al aan dik 3 miljoen besmettingen zitten: niet iedereen die besmet is, voelt zich namelijk ziek, en niet iedereen die zich ziek voelt, laat zich testen.

LEES OOK. “Al meer dan 3 miljoen reële besmettingen”: wat betekent dat voor de groepsimmuniteit? (+)

In de week van 26 april tot 2 mei werden dagelijks 46.900 tests uitgevoerd. De positiviteitsratio van die tests ligt nu op 7,2 procent. Het reproductiegetal ligt met 0,91 nog steeds onder de 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht inboet.

In de week van 29 april tot en met 5 mei zijn dagelijks gemiddeld 180,3 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, dat is 12 procent minder dan een week geleden. In totaal liggen op dit moment 2.482 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 757 op intensieve zorg. Ook dat is een daling op weekbasis met respectievelijk 12 en 15 procent.

Ook het aantal overlijdens daalt gestaag verder. Tussen 26 april en 2 mei waren er dagelijks 36,9 overlijdens te betreuren, 8,2 procent minder dan in de voorgaande week. In totaal telt ons land al 24.406 coronaoverlijdens.

Ruim 3,2 miljoen Belgen hebben intussen een eerste prik van een coronavaccin gehad, wat overeenkomt met 34,9 procent van de volwassen inwoners, of 27,9 procent van de totale bevolking. Van hen zijn 872.105 mensen al volledig gevaccineerd: 9,5 procent van de volwassenen, 7,6 procent van alle inwoners.

Door adb, jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS