“Ook Europese Unie is bereid te praten over opheffing van patenten coronavaccins”

Bron © BELGA

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen Foto: AP

De Europese Unie is bereid te praten over het Amerikaanse voorstel om de patenten op coronavaccins op te heffen, om op die manier de productie en verdeling van de vaccins te versnellen. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, donderdag verklaard.

“De EU is bereid over elk voorstel te praten dat de crisis op een efficiënte en pragmatische manier aanpakt. We zijn bereid te praten over de manier waarop het Amerikaanse voorstel kan toelaten die doelstelling te bereiken”, zei Von der Leyen. Tegelijkertijd lanceerde de Europese Commissievoorzitter een nieuwe oproep aan andere producerende landen om onmiddellijk de export van vaccins toe te laten en maatregelen te vermijden die de internationale toeleveringsketens verstoren.

Von der Leyen wees erop dat de EU al meer dan 200 miljoen doses heeft uitgevoerd naar meer dan negentig landen. De VS daarentegen hebben nog geen enkel vaccin laten vertrekken, en staan enkel de export van bestanddelen toe. Ook het VK laat de uitvoer van vaccins niet toe.

De Amerikaanse regering had woensdag aangekondigd dat ze de opheffing van patenten op coronavaccins gaat steunen. Dat wordt in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie bepleit door India en Zuid-Afrika als hefboom om de wereldwijde productie te vergroten en de wereldbevolking sneller in te enten.

LEES OOK. VS scharen zich achter vrijgeven patenten coronavaccins

Frankrijk volledig akkoord, Duitsland bereid tot gesprek

De Franse president Emmanuel Macron gaat alvast “volledig akkoord”. “Het spreekt voor zich dat we van het vaccin een wereldwijd publiek goed maken”, zei Macron, die zich tot voor kort op de vlakte hield in het dossier. Tegelijk voegde hij eraan toe dat op korte termijn de prioriteit erin bestaat dosissen te schenken en “samen met de armste landen vaccins te produceren”. “Als er sprake is van vaccin-nationalisme, dan moet men niet naar Europa kijken”, zei Macron nog. “Al vanaf dag één hebben we onze bondgenoten geholpen en beslist om naar de armste landen te exporteren.”

In Duitsland zijn ze donderdag iets minder affirmatief. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat Berlijn bereid is hierover het gesprek aan te gaan. De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, gaf donderdag ook al een steekje aan de Amerikanen. Hij wees erop dat landen die vaccins produceren ook bereid moeten zijn om ze naar andere landen te exporteren. “We zijn blij dat de Verenigde Staten nu ook bereid zijn om dat te doen, nadat ze de afgelopen maanden weigerden in de VS geproduceerde dosissen uit te voeren.”

Afrikaanse Unie verwelkomt “opmerkelijke” Amerikaanse beslissing

De Amerikaanse koerswijziging is volgens de Afrikaanse Unie alvast een “opmerkelijke uiting van leiderschap”. Dat heeft John Nkengasong, de directeur van het Agentschap voor Volksgezondheid van de AU, gezegd. “Het besluit van de Amerikaanse regering zal de geschiedenis ingaan als de juiste beslissing op het juiste moment om deze vreselijke uitdaging het hoofd te bieden.”

Afrika had zich midden april voorgenomen om vijf productiehubs voor vaccins op het continent op te richten, om zo binnen twintig jaar zestig procent van alle vaccins die op het continent worden gezet te produceren. Momenteel staat Afrika maar in voor de productie van één procent van alle toegediende vaccins. “Deze beslissing is een stap in de goede richting”, aldus Nkengasong. Al waarschuwde hij ervoor dat het nog niet meteen voor morgen zal zijn. “Het zal tijd vergen, maar het biedt ons een unieke gelegenheid om een continentaal programma voor de productie van vaccins op poten te zetten”, klinkt het.

Farmabedrijven zijn tegen

De farmabedrijven zijn dan weer gekant tegen het voorstel, en kregen tot dusver de steun van onder meer de VS en de EU. Bij gebrek aan knowhow en onmiddellijk beschikbare productiecapaciteit zou de opheffing van patenten niet meteen tot meer vaccins leiden, en op langere termijn dreigde het volgens tegenstanders een rem op innovatie te zetten.

Het trage vaccineren komt volgens de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associationsdoor handelsbarrières, knelpunten in de bevoorradingsketen, een tekort aan ruwe materialen en de onwelwillendheid van rijke landen om hun vaccins met armere landen te delen. Volgens IFPMA leidt de discussie over patentvrijgave slechts van die problemen af.

Door jvh
AANGERADEN