De Giro is nog niet bezig en zit al met een vals positief coronageval: eigen COVID-19-protocol in werking

Foto: LAPRESSE

Geen Alessandro Tonelli aan de start van de Ronde van Italië. De Italiaan van Bardiani-CSF legde een vals positieve coronatest af. Zijn team mag hem wel vervangen door een andere renner. “Het COVID-19-protocol is niet exact hetzelfde als in de Tour”, legt ploegdokter Maarten Meirhaeghe van Lotto Soudal uit. “De Giro hanteert andere regels voor COVID-verdachte personen en schakelt ook sneltesten in.”

“We kunnen het risico niet nemen om de ploeg of de organisatie van de Giro in moeilijkheden te brengen”, aldus ploegmanager Roberto Reverberi bij Tuttobiciweb. “We zijn dus met tegenzin gedwongen om deze beslissing te nemen. Alessandro is enorm teleurgesteld. Hij had zich goed voorbereid op deze Giro. Het team rekende op zijn vecht- en aanvalslust.”

Tonelli, die vorig jaar 51ste werd in de eindstand van de Giro, wordt bij de Italiaanse wildcardploeg vervangen door zijn landgenoot Filippo Zana.

“Mijn positieve test werd gevolgd door drie negatieve testen”, aldus de Italiaan op zijn Instagram-pagina. “Het ging dus om een vals positieve test. Maar in overleg is beslist om niet te starten en geen van mijn collega’s in gevaar te brengen. Mijn maandenlange opofferingen verdwijnen nu in het niets, maar het is helaas zo. Ik weet dat het seizoen nog lang is.”

Geen Giro dus voor de Italiaan, die wel vervangen mag worden. In de UAE Tour, een wedstrijd van RCS, die ook de Giro organiseert, was het COVID-protocol bijzonder streng. Mathieu van der Poel en zijn volledige ploeg moesten naar huis na één besmetting bij een staflid van Alpecin-Fenix. Zo’n vaart zal het nu niet lopen.

“Geval per geval wordt bekeken, in overleg met de COVID-dokter”

“Eigenlijk wordt hetzelfde protocol als in de Giro van 2020 gehanteerd”, zegt dokter Meirhaeghe. “In de Tour de France moest je als team naar huis bij twee positieve gevallen in de ploeg, maar Giro-directeur Mauro Vegni vond dat niet eerlijk voor de rest van het team en dus gelden andere regels en wordt alles geval per geval bekeken, in overleg met de COVID-dokter die meereist met de Giro. Wanneer één iemand positief test, wordt die meteen in quarantaine geplaatst. Daarna wordt hij hertest om de positiviteit van de test bevestigd te krijgen. Ook de personen die een hoogrisicocontact vormen, worden geïsoleerd en getest.”

Een ploeg moet dus niet meteen naar huis na besmetting in het team, zoals dat in de UAE Tour het geval was. “Alle renners en stafleden ondergingen zes dagen voor de start van de Giro een PCR-test”, aldus Meirhaeghe nog. “De negatieve resultaten moesten we aan RCS bezorgen om toe te mogen treden tot de Giro-bubbel. Dan is er ook nog de PCR-test drie dagen voor de start. Die werd woensdag uitgevoerd door de Giro-organisatie en nu wachten we op de uitslagen. Ze volgen in de loop van donderdag, zodat we hopelijk zaterdag kunnen starten.”

Stel dat nog iemand positief test, dan mag die vervangen worden, mits hij de testen zes en drie dagen voor de start onderging.

Sneltesten

Op de rustdagen volgen er nog PCR-testen. “Er zullen dit jaar meer controles vanuit de organisatie geregeld worden. Dat mede op vraag van enkele teamdokters. Ze maken nu handig gebruik van de sneltesten. Die zullen nu ook door de Giro-organisatie afgenomen worden tijdens de tweede of derde etappe en ook nog in de zevende of achtste etappe. Ze willen met een zo groot mogelijk peloton op een veilige manier tot in Milaan koersen, dus wordt niets aan het toeval overgelaten.”

Strenge regels buiten koers

Verder gelden ook strenge regels voor de podiumceremonie, worden knuffels niet aangeraden na een zege en zijn de start- en finishzones en de plaats waar de bussen geparkeerd staan, verboden voor iedereen buiten de wedstrijdbubbel.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN