Topfavoriet Egan Bernal heeft nog wat last van de rug en is benieuwd naar Evenepoel: “Hij is een groot coureur”

Foto: REUTERS

Ook al maakt Egan Bernal zaterdag zijn debuut in de Ronde van Italië, toch start de 24-jarige Colombiaan in Turijn als dé topfavoriet. De enige onzekere factor is de rugblessure die hem vorig jaar uit de Tour deed stappen en die hem ook nog in de Tirreno parten speelde.

Het rugnummer 1 in de 104e Ronde van Italië is voor Egan Bernal. “Dat is bijzonder, maar dat heb ik volledig te danken aan Tao Geoghegan Hart die vorig jaar won. Dat geeft wel wat druk want ik wil het goed doen voor die jongens.”

Bernal lijkt vooraf dé te kloppen man. Omdat hij de Tour de France won in 2019 en omdat zijn INEOS Grenadiers de sterkste ploeg aan de start brengt. Bernal kan tussen Turijn en Milaan rekenen op onder meer Pavel Sivakov, Daniel Martinez, Gianno Moscon en Filippo Ganna.

Maar er is één groot vraagteken. Hoe gaat de rug van de Colombiaan reageren op drie weken strijd in de Giro? Vorig jaar moest Bernal in de zeventiende etappe van de Tour afstappen met rugproblemen en die lijken nog niet helemaal opgelost. In de Strade Bianche was Bernal de enige die in volle finale meekon met Van der Poel en Alaphilippe, maar in Tirreno-Adriatico finishte hij als vierde op meer dan vier minuten van Pogacar. “In de aanloop naar de Tirreno had ik nog pijn aan de rug, waardoor ik geen lange klimmen kon doen op training. Ik had mij dus niet specifiek voorbereid op die wedstrijd en ging er met als doel om mijn conditie bij te werken en Geraint Thomas te helpen. Dat ik uiteindelijk toch nog vierde werd was een verrassing en eigenlijk een opsteker. Al draaide het nog helemaal zoals het hoorde en had ik nog wat rugpijn.”

Na de Tirreno trok Bernal opnieuw naar Colombia. De Tour of the Alps werd van de agenda gehaald. Daardoor zal het zaterdag bijna twee maanden geleden zijn dat de Colombiaan nog eens een koers heeft gereden. “Ach, ik heb genoeg wedstrijden gereden in het begin van het seizoen. Ik ben blij met de beslissing die we hebben gemaakt. Ik heb in Colombia goed op hoogte getraind en dat was uiteindelijk toch wat mijn lichaam nodig had. We hebben het juiste gedaan. Het gaat ondertussen wel beter met mijn rug, maar er zijn nog altijd dagen dat ik soms pijn voel. ”

Topfavoriet Egan Bernal heeft nog wat last van de rug en is benieuwd naar Evenepoel: “Hij is een groot coureur”

Bernal beseft dan ook dat hij nog niet in absolute topvorm is. “Ik heb nog niet de conditie die ik had toen ik de Tour won. Vorig jaar was niet gemakkelijk. Maar ik hoop hier in de Giro opnieuw vertrouwen te winnen. Ik ben heel gemotiveerd om het hier goed te doen.” Net als Evenepoel verkende Bernal de elfde rit van Perugia naar Montalcino met grindstroken en reed hij ook al de zware negentiende etappe met aankomst bergop op Alpe di Mera. “Het zwaartepunt van deze Giro ligt duidelijk in de derde week en dat is goed voor mij. Maar ik zal toch ook in het begin voorzichtig moeten zijn. In op papier makkelijke etappes kan je makkelijk tien à vijftien seconden verliezen. Ik hoop vooral ook zaterdag in de korte tijdrit niet al te veel tijd te verliezen op de andere klassementsmannen.”

En daar rekent Bernal ook Remco Evenepoel bij. “Evenepoel is een groot coureur en één van de beste wielrenners ter wereld. Hij heeft een geweldige toekomst. Maar het is zijn eerste grote ronde. Ik denk dat hij goed zal zijn, maar ik kan zijn conditie niet inschatten want hij heeft nog niet gekoerst. Ik wil me vooral focussen op mezelf en op het team.”

Door Maarten Delvaux in Turijn
AANGERADEN