‘Veldrijder’ Quinten Hermans begint met Giro aan eerste grote ronde: “Wordt een grote ontdekking”

Foto: BELGA

In de Ardennenklassiekers was hij al bij de beste Belgen, straks begint Quinten Hermans met Intermarché-Wanty Gobert ook aan zijn eerste grote ronde. “Het wordt een grote ontdekking”, zegt hij. “Ik kijk ernaar uit.”

“Ik voel mij alleszins goed”, klinkt het gretig. “Na de Ardennenklassiekers heb ik een beetje rust genomen, dat heeft mij deugd gedaan. Maar ik heb nog nooit drie weken aan een stuk op de fiets gezeten. Het wordt iets nieuws.”

Niet alleen voor Hermans, ook voor zijn ploeg. Die mag in het verleden dan wel al enkele keren de Tour gereden hebben, de Giro betwistte ze nog nooit. Hermans, die in de Ronde van het Baskenland maar net naast het bergklassement greep, is dan ook voorzichtig om zijn ambities uit te spreken. “Aan het klassement denk ik alleszins niet. Het doel van de ploeg is een etappe te winnen. Dat wordt ook mijn opdracht: ik ga het dag per dag bekijken en hopelijk af en toe mijn kans wagen.”

Als ‘veldrijder’ die ook kan klimmen lijkt vooral etappe 11 op zijn maat geschreven. Dan wacht het peloton een kleine Strade Bianche. “De grote vraag is hoe die etappe gaat verlopen”, zegt Hermans. “Gaat een ontsnapping een kans krijgen of nemen de klassementsrenners het heft in handen? Ik herinner mij dat Bernal heel goed was in de Strade. Dus mogelijk gaat Ineos er alles aan doen om die rit zwaar te maken. Het is hoe dan ook een gevaarlijke rit voor de klassementsrenners. Of ik er dan zelf iets kan betekenen? We zullen zien. Je kan plannen maken wat je wil, je moet ook de benen hebben om aan te vallen.”

Valerio Piva: “Overtuigd dat hij een rit kan winnen”

“Als je mijn deelnames als renner en sportdirecteur optelt, wordt dit mijn twintigste Giro. Laat ons zeggen dat ik de wegen daar ondertussen een beetje ken!”, aldus sportdirecteur Valerio Piva. “Maar ik heb er nog altijd even veel goesting in, de Ronde van Italië is een heerlijke wedstrijd om te volgen. Zeker omdat we een sterke selectie afvaardigen. Te beginnen met Quinten Hermans: ik ben ervan overtuigd dat hij de capaciteiten heeft om een rit te winnen. Hij is explosief en kan zo het verschil maken bergop. Hij kan het afmaken wanneer hij met een groepje voorop raakt en krijgt dus een vrije rol.”

Door Wim Vos
AANGERADEN