Minister van Wonen Diependaele bergt plan voor zwarte lijst met huurders en verhuurders op

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Er komt in Vlaanderen geen dynamische lijst voor malafide huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bergt die plannen op nu is gebleken dat er juridische en praktische bezwaren zijn. Ook de betrokken sector zelf zien weinig meerwaarde in zo’n zwarte lijst. “Ik blijf achter het idee op zich staan, maar er is geen reden om verder te gaan met dit initiatief”, klinkt het.

Vlaanderen wilde nagaan of het een dynamische lijst kon invoeren van malafide huurders en verhuurders. Dat werd afgesproken in het Vlaams regeerakkoord, en het plan stond ook in de beleidsnota van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Met de lijst wilde Diependaele voorkomen dat verhuurders te maken zouden krijgen met bijvoorbeeld achterstallige huur. Tegelijk moest de lijst huurders waarschuwen voor verhuurders die het niet zo nauw nemen met de regelgeving.

Maar uit een rapport van het Steunpunt Wonen blijkt dat er tal van juridische en praktische bezwaren zijn. Zo wijst het rapport op mogelijke bevoegdheidsproblemen en op problemen op het vlak van inmenging in het grondrecht op huisvesting. Bovendien is er geen draagvlak voor het instrument. Geen enkele betrokken organisatie ziet de lijst als een reële meerwaarde.

Minister Diependaele reageert teleurgesteld, maar kan naar eigen zeggen niet anders doen dan de plannen opbergen. “Ik blijf nog altijd achter de doelstelling staan. Maar als je ziet wat de conclusies van het onderzoek zijn, dan is het logisch dat niet verder kunnen gaan met dit initiatief. We gaan ons daar ook bij neerleggen”, zegt de N-VA-minister.

Door jvh
AANGERADEN