Socialistische vakbond roept op tot staking bij Lidl zaterdag

Bron © BELGA

Foto: Chris Nelis

De socialistische vakbond BBTK organiseert zaterdag 8 mei een “nationale stakingsdag” bij winkelketen Lidl. Voorstellen die de directie woensdag deed om de werkdruk te verlichten, volstaan volgens vakbondsman Jan Van de Weghe niet.

Er is bij Lidl al enkele weken sociale onrust. De vakbonden vragen structurele oplossingen voor de werkdruk, drie jaar nadat er om dezelfde reden langdurig werd gestaakt.

“Maar de directie blijft onverschillig voor de werkomstandigheden”, zegt Van de Weghe donderdag. Ze stelde wel enkele tijdelijke oplossingen voor, zoals het behoud van stewards aan de winkels in mei en juni, en het uitstellen van winkelherschikkingen en opleidingen. Maar dat is voor de vakbond onvoldoende.

De christelijke en de liberale vakbond roepen niet op tot staking, zegt de socialistische vakbond. Alvast bij de christelijke vakbond wordt dat bevestigd. “Ook wij willen structurele oplossingen”, zegt Wouter Parmentier van ACV Puls, “maar de directie heeft tijd gekocht tot juli. Wij vinden dat er voorlopig voldoende vooruitgang is om niet tot staking over te gaan en het sociaal overleg te hypothekeren.”

Eind april werden al eens enkele distributiecentra van Lidl geblokkeerd door een vakbondsactie.

AANGERADEN