Romain Bardet klaar voor zijn eerste Ronde van Italië: “De Giro zou mij nog beter moeten liggen dan de Tour”

 ©  BELGA

Voor Romain Bardet wordt de Ronde van Italië een grote stap in het onbekende. Voor de beste Franse ronderenner van de voorbije jaren wordt het de eerste Giro uit zijn carrière en de eerste grote ronde die hij niet in de kleuren van AG2R La Mondiale zal rijden.

Maarten Delvaux in Turijn

Acht jaar op een rij probeerde Romain Bardet de Tour de France te winnen. Twee keer stond hij op het podium in Parijs (tweede in 2016, derde in 2017), vijf keer reed hij in de top-tien. Maar de voorbije jaren ging het bergaf met de prestaties van de Franse chouchou in de vaderlandse hoogmis van het wielrennen. En dus zocht Bardet afgelopen winter andere oorden op. Enter Team DSM, dat hem meteen voor het eerst laat proeven van de Ronde van Italië. Kan Bardet verrassen in de Laars nu eindelijk verlost is van de versmachtende druk van de Franse natie?

“Het wordt in ieder geval een flink avontuur”, blikte Bardet donderdag in Turijn vooruit. “Het is héél verschillend met wat ik gewend was. Bij AG2R La Mondiale draaide alles een héél jaar rond de Ronde van Frankrijk. Nu ik voor het eerst voor een buitenlandse werkgever rijdt, is dat helemaal anders. Ik voel minder druk en daar geniet ik van. Op papier is de Giro een fysiek zwaardere race dan de Tour en de wedstrijd ligt meer open. Dus dit zou mij beter moeten liggen.”

“Nooit eerder in mijn carrière moest ik zo vroeg een grote ronde voorbereiden. Ik droomde er al erg lang van om eens de Giro te mogen rijden. Het is ontzettend leuk om hier aan de start te staan met mijn nieuwe ploeg. Ik ben dertig jaar geworden en het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Het is interessant om eens een andere aanpak mee te maken en ik hou van de manier waarop we naar een race toewerken.”

Romain Bardet deelt bij Team DSM het kopmanschap met Jai Hindley, de Australiër die vorig jaar verrassend tweede werd in de Giro. “Het is de eerste keer voor mij dat ik het kopmanschap moet delen, maar ik vind het vooral handig om als team verschillende kaarten te kunnen uitspelen. We delen de verantwoordelijkheid en willen in het roze naar Milaan.”

Bardet had tot slot ook nog een woordje over voor Remco Evenepoel. “Ik heb volgens mij nog geen enkele koers met hem gereden. Hij was indrukwekkend in zijn eerste jaren bij de profs. Hij heeft nu een tijdje stil gelegen maar hij heeft zo veel talent. Ik denk dat we alles van hem kunnen verwachten.”

Jai Hindley wil zijn prestatie van vorig jaar evenaren: “Mijn verwachtingen zijn gestegen”

Jai Hindley kwam twee weken geleden nog ten val in de Tour of the Alps, maar hield daar naar eigen zeggen geen zware ongemakken aan over. “Het tijdstip van de crash was vervelend, maar behalve een paar draadjes in mijn knie heb ik geen blessures opgelopen. Ik heb er dan ook geen last van gehad tijdens mijn training en het heeft mijn voorbereiding richting Giro niet verstoord.”

“Ik denk dat het cruciaal zal zijn hoe de vorm is in het tweede deel van de koers”, vertelt de Australiër. “Je wil het altijd goed doen en uiteraard is het eindresultaat vrij belangrijk. Ik wil gewoon op hetzelfde niveau van vorig jaar kunnen rijden. Of nog beter, je weet maar nooit. Als ik daarin slaag, zou dat een grote verwezenlijking zijn. Mijn verwachtingen zijn in ieder geval gestegen. Mijn prestatie van vorig jaar heeft me erg veel zelfvertrouwen gegeven. Ik heb ook een erg goed gevoel binnen het team en ik hoop omdat te kunnen omzetten in een sterk resultaat.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten