Nationale Veiligheidsraad buigt zich op 20 mei over cyberstrategie na grootschalige aanval

Bron © BELGA

De Nationale Veiligheidsraad buigt zich op 20 mei over een geüpdate cyberstrategie na de grootschalige cyberaanval eerder deze week, onder meer op verschillende overheidsdiensten. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag gezegd in de Kamer.

LEES OOK. Vanuit 29 landen bestookt vanop 257.000 computers: zo groot was de “ongeziene” cyberaanval op ons land (+)

Een cyberaanval op het netwerk van internetprovider Belnet legde dinsdag ruim 200 overheidsdiensten, onderzoekscentra, universiteiten en hogescholen plat. Ook in het federaal parlement werden een aantal commissiezittingen geannuleerd. De premier kreeg er donderdag vragen over van Kamerleden Sophie Rohonyi (DéFI), Bert Moyaers (Vooruit), Franky Demon (CD&V) en Michel De Maegd (MR).

Ongeziene omvang

De Croo sprak in zijn antwoord over een aanval van “ongeziene omvang”. “Dit herinnert er ons aan dat we in een nieuwe realiteit leven, waarin die aanvallen een verregaande impact kunnen hebben. Het is dus belangrijk te investeren in de infrastructuur, de kwaliteit en de bescherming van die cruciale infrastructuur.”

Daarom buigt de Nationale Veiligheidsraad zich op 20 mei over een geüpdate cyberstrategie, aldus de premier, in samenwerking met de inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten. “Die strategie moet ons duidelijk maken of het investeringsmodel en beleidsmodel dat we hebben, aangepast is aan de situatie vandaag.”

AANGERADEN