Voedingsadditief E171 niet langer veilig voor Europese voedselwaakhond

Bron © BELGA

E171 wordt onder meer in soepen gebruikt.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beschouwt titaandioxide niet langer als veilig indien het wordt gebruikt als voedingsadditief.

LEES OOK. Is stof die M&M’s doet glanzen kankerverwekkend? De Fransen denken van wel (+)

Dat blijkt uit een herbeoordeling van titaandioxide of E171 door de EFSA. “Titaandioxide kan niet langer als veilig additief worden beschouwd”, klinkt het. Volgens de Europese voedselwaakhond kan niet worden uitgesloten dat er een effect is op ons genetisch materiaal.

E171 wordt al jaren gebruikt als een kleurstof in voeding, onder meer in soepen en sauzen.

Bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid is men op de hoogte van het advies. “De Europese Commissie moet nu bekijken wat nodig is”, aldus een woordvoerster. Nog deze maand volgt daarover overleg. Ook de overheidsdienst zelf analyseert momenteel het advies van de EFSA.

AANGERADEN