De burgemeester eerst vaccineren? “Hier in Gent worden de regels streng bewaakt”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) bezochten deze week Flanders Expo. Een vaccin hebben ze beiden nog niet. Foto: BELGA

Gent / Merelbeke / Destelbergen / Lochristi / De Pinte -

In tegenstelling tot zijn collega in Sint-Truiden, is de Gentse burgemeester niet voor zijn beurt ingeënt tegen Covid-19. “Ook schepenen of andere politici hebben geen voortijdige spuitjes gekregen”, zegt programmamanager Freya De Smet van het vaccinatiecentrum in Flanders Expo.

De coördinator van het vaccinatiecentrum is formeel: “Wij bewaken streng de regels die de overheid heeft opgelegd over prioritaire vaccinaties”, zegt Freya De Smet. Zij maakt zich sterk dat geen enkele Gentse politicus voor zijn /haar beurt is ingeënt. “We hebben die vraag ook niet gekregen.”

Al wie nauw samenwerkt met het vaccinatiecentrum krijgt wél zo snel mogelijk een vaccin. “We willen immers niet het risico lopen dat iemand die hier regelmatig passeert een superverspreider is die in het centrum bezoekers besmet.”

Concreet gaat het om alle vrijwilligers die in het vaccinatiecentrum werken, “maar ook alle werknemers van stadsdiensten die nauw met ons op de werkvloer samenwerken. Op een drukke dag zoals bijvoorbeeld vandaag (donderdag, red.) zijn hier alles samen meer dan 100 mensen aan het werk”, aldus De Smet.

“Op het eind van de dag worden eventuele overschotjes eerst aangeboden aan burgers die op de reservelijst staan en pas dan aan mensen die hier werken. Zijn er dan nog restjes over - en dat zijn nooit meer dan vijf spuitjes per dag - dan verwittigen we de politie. Die kijkt welke agenten van de operationele eenheden op de baan zijn en zich even kunnen vrijmaken. Geen enkel spuitje gaat verloren.”

Donderdag was met 4.000 spuitjes een voorlopige piekdag in Flanders Expo.

Ook de burgemeesters van Merelbeke, Destelbergen, De Pinte en Lochristi bevestigden onze redactie dat zij nog niet werden gevaccineerd. ”Het is mij ook niet aangeboden geweest door het vaccinatiecentrum in Wetteren, dat heel strikt wordt geleid”, zegt burgemeester Filip Thienpont (CD&V) van Merelbeke. Over de vroegtijdige inenting van Veerle Heeren, zijn collega uit Sint-Truiden, zegt hij: “Dat moet ze zelf uitmaken, ik zou het niet gedaan hebben.”

Lieve Van Lancker (CD&V), burgemeester van De Pinte stelt het zo: “Ik ben niet gevaccineerd en ben bewust niet op een reservelijst gaan staan om geen fout signaal te geven”.

Door gn, sln, lvi
MEER OVER HET CORONAVIRUS