Francken krijgt drie maanden minder loon door tweet met geheime informatie. “Elke reden is goed om mij te schaden”

© Het Nieuwsblad

Bron: BELGA

Theo Francken moet drie maanden loon inleveren omdat hij geheime informatie heeft gelekt uit een besloten parlementaire vergadering. Dat heeft de voorzitter van de Kamer Eliane Tillieux (PS) beslist.

Aanleiding voor de sanctie is een tweet van de N-VA’er over een militaire missie in Mali waar ons land niet zou aan deelnemen. Maar aangezien de informatie kwam uit een vergadering achter gesloten deuren met de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) mag Francken daar eigenlijk niets over zeggen.

Dedonder diende klacht in en de voorzitter van de Kamer neemt nu ook sancties. Francken mag tot het einde van het parlementaire jaar – dat rond 21 juli afloopt – niet meer zetelen in commissies die achter gesloten deuren plaatsvinden en verliest drie maanden 20 procent van zijn parlementaire vergoeding.

Geen gevaar

Het Kamerreglement voorziet normaal gezien dat Francken de rest van de legislatuur uit de Commissies met geheimhoudingsplicht wordt gezet, maar die regeling vindt Tillieux te streng, zei ze.

Francken zelf laat in een lange post op Instagram weten dat hij het totaal niet eens is met de gang van zaken. “Je kan de waarheid niet harder geweld aandoen”, zegt hij. “Ik heb in geen geval de geheimhouding van de commissie geschonden.”

Die geheimhouding geldt volgens Francken rond bijvoorbeeld troepenbewegingen, waar onze militairen zich dus verplaatsen. Dat zou hen in gevaar brengen in het buitenland. “Maar ik heb geen info gedeeld over een lopende missie in het buitenland. Ik zou er nooit aan denken om informatie te delen die hun operaties of leven in het gedrang zou kunnen brengen.”

Francken noemt het een “louter politieke beslissing van de meerderheid” en zegt dat “elke reden goed is om hem te schaden”. (fem, tlb, belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten