Regering bereikt loonakkoord: premie van 500 euro mogelijk in bedrijven met goede resultaten

Bron © Eigen berichtgeving, Belga, Radio 1

Foto: BELGA

De topministers van de federale regering hebben vannacht een loonakkoord bereikt. Daar werd beslist dat werknemers in goed presterende bedrijven tijdens het coronajaar een uitzonderlijke premie van maximaal 500 euro netto kunnen krijgen.

De onderhandelingen in het kernkabinet waren woensdagnacht pas omstreeks 2.15 uur afgelopen. Het akkoord dat daarbij uit de bus kwam: werknemers in ondernemingen met goede economische resultaten tijdens de coronacrisis kunnen een premie van 500 euro netto krijgen, bovenop de 0,4 procent loonopslag waarover al een deal bestond. Er is wel niet bepaald hoe hoog de winst in die bedrijven geweest moet zijn om een premie te kunnen toekennen.

LEES OOK. Dit betekent het loonakkoord voor jouw portefeuille (+)

Die premie zal de vorm aannemen van een consumptiecheque. De lijst van winkels waar je de cheque kan gebruiken, zal wellicht worden uitgebreid, en ook de looptijd moet worden vastgelegd.

Opvallend: de vakbonden moeten de onderhandelingen over die premie voeren op het niveau van de afzonderlijke bedrijven, niet op sectorniveau. Ook de verstrengde loonwet – waarover de afgelopen weken flink gebikkeld werd – blijft behouden. En ook de discussie over het al dan toelaten van het uitkeren van dividenden aan aandeelhouders is bijgevolg van tafel.

Minimumloon

De regering vindt ook dat er een verhoging van het minimumloon moet komen. Die verhoging zou in fasen moeten gebeuren. De regering stelt wel lastenverlagingen in het vooruitzicht, om de verhoging van de minimumlonen te helpen financieren. De vakbonden en de werkgeversorganisaties moeten nu verder onderhandelen over die minimumlonen, maar de regering belooft om die inspanning te ondersteunen.

LEES OOK. Vakbonden niet tevreden over loonakkoord: “Werknemers overgeleverd aan de goodwill van de werkgever? Niet meer van deze tijd”

Andere dossiers zijn de eindeloopbanen en de overuren, zodat dit en volgend jaar een hoger aantal uren mogelijk zou zijn. “De regering wil met de sociale partners een actieve dialoog voeren over die thema’s. Ze is bereid de nodige maatregelen te nemen om die akkoorden uit te voeren”, luidt het in regeringskringen.

LEES OOK. Spel over loonakkoord wordt keihard gespeeld: “In normale tijden kan een regering hierover vallen”(+)

Door adb, agy, jvh
AANGERADEN