Organisatie Golden Globes keurt nieuwe richtlijnen voor inclusiviteit en onpartijdigheid goed

Bron © BELGA

Foto: AFP

De organisatie die de prestigieuze Golden Globes uitreikt heeft donderdag een reeks hervormingen aangenomen rond inclusiviteit. De Hollywood Foreign Press Association (HFPA) kwam de voorbije maanden onder vuur te liggen voor het gebrek aan diversiteit onder haar leden.

De HFPA is een groep van ongeveer 90 journalisten die de jury vormen voor de Golden Globes, de film en tv-prijzen die na de Oscars de meest begeerde onderscheidingen zijn in de VS. Sinds februari is echter ophef ontstaan nadat bekend raakte dat geen zwarte leden in de jury zitten. De kwestie werd zelfs tijdens de awardshow aangehaald door de presentatoren en er volgde onder meer een boycot: heel wat acteurs en actrices weigerden om nog interviews aan de HFPA te geven.

Donderdag keurden de leden van de vereniging met een overweldigende meerderheid een reeks maatregelen goed om de situatie te verbeteren. Zo moeten de komende achttien maanden de helft nieuwe leden worden aangeworven, met de specifieke focus op zwarte mensen. De richtlijnen om toegelaten te worden zullen ook iets versoepeld worden.

Daarnaast zullen de leden van de HFPA geen giften meer aannemen van filmmakers of organisaties waarvan ze het werk moeten beoordelen voor de Golden Globes. Daardoor worden discussies over partijdigheid niet langer mogelijk.

De financiële werking van de HFPA was in aanloop naar de show van dit jaar gehekeld. De organisatie zou zwemmen in het geld en zich rijkelijk in de watten laten leggen door film- en tv-producenten, in ruil voor nominaties. Zo zou de verrassende nominatie van de serie Emily in Paris te maken hebben gehad met het luxueuze tripje Parijs dat de juryleden kregen.

AANGERADEN