Kamer roept regering op om patiënten met langdurige coronaklachten te ondersteunen

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De plenaire vergadering van de Kamer heeft zich donderdagnacht unaniem achter een resolutie geschaard waarin het halfrond de regering vraagt om erkenning en ondersteuning van patiënten met langdurige Covid-klachten.

De meeste coronapatiënten hebben één à twee weken last van symptomen, maar voor sommige patiënten slepen de gevolgen veel langer aan. Uit Brits onderzoek blijkt dat het om één op de vijf zieken gaat. Soms houden de klachten maanden aan, ook bij patiënten die eigenlijk niet heel ziek waren. Het gaat om allerhande ziekteverschijnselen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsproblemen, maar ook psychologische klachten zoals depressie of angststoornissen. Een duidelijke verklaring voor het fenomeen is er niet.

LEES OOK. Zo lang lijden zij al aan corona: tientallen Belgen delen pijn in indrukwekkende fotoreeks

De langdurige gezondheidsproblemen hebben gevolgen voor de patiënten, vaak ook financieel, en voor hun familie en omgeving. Vaak is er ook multidisciplinaire hulpverlening nodig. De Kamer steunt een aantal Belgische en internationale patiëntenverenigingen daarom in hun vraag om meer aandacht en erkenning voor langdurige coronasymptomen.

Dat doet het halfrond met een resolutie van de meerderheid, die donderdagnacht unaniem groen licht kreeg in de plenaire vergadering. Daarin staat onder meer dat patiënten recht moeten hebben op het statuut chronische aandoeningen als ze aan die voorwaarden voldoen, en dat er nood is aan meer onderzoek naar langdurige Covid-19.

LEES OOK. Geen enkel orgaan blijft gespaard: dit weten we al over de gevolgen van corona voor je lichaam (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws