Peter Sagan wil ritten winnen in de Giro: “Daarna beslis ik pas over de Tour”

 

 ©  AP

Peter Sagan start morgen in Turijn aan de tweede Ronde van Italië uit zijn carrière. De drievoudige wereldkampioen maakte vorig jaar zijn debuut en won een etappe na een magistrale solo. Dit jaar hoopt hij ook een massasprint te winnen. Of hij nadien naar de Tour gaat, weet hij nog niet.

Maarten Delvaux

Vier keer greep Peter Sagan (31) vorig jaar nipt naast een sprintzege in zijn allereerste Ronde van Italië. Drie keer werd hij tweede achter Arnaud Démare. Maar in de tiende rit rondde de Slovaak van BORA-hansgrohe een lange vlucht magistraal af. Dit jaar hoopt Sagan in Italië wel te scoren in een massasprint, al sluit hij ook niet uit dat hij het opnieuw op een andere manier probeert. “Als er een kans komt, dan zal ik ze grijpen.”

Sagan won dit jaar al een rit in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië en kan dus meer op zijn starten aan de Giro dan vorig seizoen, toen zijn zegeteller nog op nul stond voor La Grande Partenza. “De situatie is anders dan vorig jaar, ook al omdat dit een meer normaal koersseizoen is. De voorbereiding was traditioneler, ondanks covid.”Maar dat wil niet zeggen dat ik relaxed ben, want ik wil het goed doen. De conditie is goed. Mijn besmetting met covid is verteerd en ik heb een goede voorbereiding achter de rug.”

De 31-jarige wielerster veroverde al zeven keer de groene trui in de Ronde van Frankrijk, heeft hij de komende drie weken een doel gemaakt van la maglia ciclamino, de puntentrui van de Giro? “Ik ga eerst proberen om ritten te winnen en dan zal die puntentrui wel vanzelf volgen. Pas na de eerste week kan ik zeggen of ik echt ga meedoen.”

In de sprint zal Sagan het onder andere moeten opnemen tegen Dylan Groenewegen. Van Sagan hoeft de door een deel van het peloton uitgespuwde Nederlander geen vijandige reacties te verwachten. “Het was ongeluk, dat hoort bij het leven en de sport. Iedereen maakt fouten. Ik vind het moeilijk om hierover te oordelen. Ik heb vaak tegen hem gesprint en ik vind het goed dat hij terug in het peloton is.”

Na de Giro wacht Sagan nog een druk en ambitieus programma. “Over de Ronde van Frankrijk beslissen we pas na de Giro. Er zijn ook nog de Olympische Spelen, het WK en uiteraard Parijs-Roubaix.”

LEES OOK

Nu in het nieuws