Tim Merlier: “Een rit in de Giro winnen zou een volgende stap in mijn carrière betekenen”

Foto: Marc Van Hecke

De laatste officiële persconferentie voor de start van deze Giro was voor Alpecin-Fenix. Belgisch kampioen Dries De Bondt en sprinter Tim Merlier lieten nog even in hun kaarten kijken.

Tim Merlier is de uitgesproken kopman van de ploeg van de broers Roodhooft. De 28-jarige spurter moet vooral in de eerste helft van deze Ronde van Italië proberen een ritzege te scoren in een massasprint. Dit voorjaar schreef hij al de Bredene Koksijde Classic, Le Samyn en de GP Jean-Pierre Monseré bij op zijn palmares, waar ook al de Brussels Cycling Classic en een rit in Tirreno-Adriatico opstaat. “Maar een rit in de Giro winnen zou toch de volgende stap in mijn carrière zijn”, zegt Merlier. “Dit is toch nog van een ander niveau. De sterkte van het deelnemersveld ligt hier hoger dan in de koersen die ik in het verleden won. Ik denk in de eerste plaats aan Caleb Ewan en Dylan Groenewegen. En ook aan Nizzolo en Sagan.”

In de voorbije Tirreno-Adriatico lukte het Merlier niet om een spurt te winnen. “Maar enkel in de eerste rit heb ik meegesprint voor de ritzege. Toen werd ik pas zesde. Daar heb ik geleerd dat ik mij vooraf beter moet positioneren. Op de voorlaatste dag won ik wel de pelotonsprint, maar dat was voor de zevende plek. Daar kan je niet veel uit leren.”

Alpecin-Fenix doet het in de Giro zonder Mathieu van der Poel, die zich nu concentreert op het mounainbiken. En dus komt de druk op de schouders van Merlier te liggen. “Ik voel die druk niet. Als ik hier geen rit kan winnen, is dat niet dramatisch. Het zal sowieso moeilijk worden, maar ik hoop dat ik kan verrassen. De puntentrui? Daar kijk ik niet naar. Peter Sagan is veel sterker dan ik in de bergen.”

Door Maarten Delvaux in Turijn
AANGERADEN