Ook Florida maakt stemmen lastiger met nieuwe wetgeving

Bron © BELGA

De wet die Ron DeSantis (links) ondertekende komt er na Donald Trumps (rechts) beweringen over een “gestolen verkiezing”. Foto: REUTERS

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag zijn handtekening gezet onder een kieswet die nieuwe barrières opwerpt voor het stemmen. Onlangs besloot de aangrenzende staat Georgia, eveneens onder leiding van de Republikeinen, ook een nieuwe kieswet in te voeren die het lastiger maakt om een stem uit te brengen, volgens tegenstanders vooral voor sommige bevolkingsgroepen.

Gouverneur van Florida Ron DeSantis ondertekende de wet donderdag in Palm Beach, waar oud-president Donald Trump tegenwoordig woont. DeSantis zorgde voor consternatie onder Amerikaanse media door alle televisiezenders behalve het rechtse Fox News te weren bij de ondertekening.

De nieuwe kieswet in de zuidoostelijke staat was vorige week al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van Florida. Er komen onder meer strengere regels omtrent het stemmen per post, waarvan Trump beweert dat het massale verkiezingsfraude in de hand werkt en hem de verkiezingen heeft gekost. Kiezers in Florida moeten een briefstembiljet voortaan via de post aanvragen, wat volgens kenners vooral de Republikeinen ten goede komt. DeSantis zei donderdag dat met de nieuwe wet voorkomen wordt dat er massaal stembiljetten via de post verstuurd worden.

Florida is een van de vele Amerikaanse staten die kieswethervormingen doorvoeren na de buitengewoon polariserende verkiezingen eind vorig jaar. Volgens critici zijn die hervormingen bedoeld om groepen kiezers uit te sluiten van de stembusgang, en dan met name minderheden, die onder andere minder vaak een job hebben die hen de flexibiliteit geeft om tijdens de vastgelegde uren te gaan stemmen. Een lagere opkomst komt traditioneel de Republikeinen ten goede, een groter aantal uitgebrachte stemmen helpt doorgaans de Democraten. In Georgia leidde de nieuwe kieswet tot luid protest. Onder anderen president Biden en veel grote bedrijven hadden geen goed woord over voor de hervormingen in die staat, die bij de afgelopen presidentsverkiezingen en Senaatsverkiezingen verrassend naar de Democraten ging.

Linda Stewart, een Democratisch lid van de Senaat van Florida, beschuldigde de Republikeinen ervan partijpolitiek te bedrijven met de nieuwe kieswet. Meerdere organisaties hebben al rechtszaken aangespannen om de nieuwe kieswet van tafel te krijgen. Patricia Brigham, van de League of Women Voters of Florida, stelt dat de nieuwe kieswet slecht uitpakt voor ouderen, mensen met een beperking, studenten en etnische minderheden. “De wetgeving is ondemocratisch, ongrondwettelijk en on-Amerikaans”, aldus Brigham.

AANGERADEN