Schepencollege Blankenberge verliest bevoegdheden aan gemeenteraad

Bron © BELGA

Daphné Dumery.

Blankenberge -

Het schepencollege van Blankenberge is zijn niet-wettelijke bevoegdheden kwijt. Dat is vrijdagavond beslist in een extra gemeenteraad van de stad. De gemeenteraad kwam er nadat de coalitiepartner Vooruit haar vertrouwen in burgemeester Daphné Dumery (N-VA) had opgezegd.

LEES OOK. Boel in Blankenberge: hoe onderzoek naar strandbar-gesjoemel zeven jaar sluimerend politiek drama doet ontploffen (+)

Begin vorige week zegde coalitieparner Vooruit haar vertrouwen op in burgemeester Dumery. In een mededeling haalde de partij een reeks pijnpunten aan en noemde het beleid van Dumery “een dictatoriale manier van leiding geven”. Er werd haar ook vriendjespolitiek verweten. Kort daarop werd schepen van Financiën Jurgen Content (Vooruit) op non-actief gezet wegens zijn rol in een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen stranduitbaters.

Wisselmeerderheid

In navolging van de politieke impasse werd vrijdagavond een extra gemeenteraad georganiseerd. Daarop is in de eerste plaats beslist dat het schepencollege een deel van zijn bevoegdheden moet teruggeven aan de gemeenteraad. Tweeënzestig procent van de gemeenteraad stemde voor het voorstel van oppositiepartij Open Vld, die werd gesteund door partij Vooruit.

Vaste bevoegdheden zoals onder meer veiligheid blijven wel bij het schepencollege. Bevoegdheden die vallen onder ‘dagelijks bestuur’ worden overgeleverd aan de gemeenteraad. Daardoor zouden meer dossiers besproken en gestemd worden in de gemeenteraad. Dat zal gebeuren aan de hand van wisselmeerderheden.

AANGERADEN