Geluid van Ingenuity-helikopter voor het eerst opgenomen op Mars

 © YouTube

Nasa heeft vrijdag voor het eerst een opname openbaar gemaakt van het geluid van de Ingenuity-helikopter tijdens de vierde vlucht op Mars. De opname werd gemaakt door het Nasa-wagentje Perseverance. Het is de eerste keer dat een ruimtetuig op een andere planeet geluid van een apart ruimtetuig kan opnemen.

jvhBron: BELGA

Het Amerikaanse luchtvaartagentschap plaatste op Twitter nieuwe beelden van de zeswielige robot tijdens de vierde Ingenuity-vlucht op 30 april, dit keer dus vergezeld van geluid. De video van drie minuten begint met de wind die over de Jezero-krater waait, waar Perseverance op 18 februari landde om sporen van vroeger microbiologisch leven te vinden.

De helikopter is echter niet bijzonder goed te horen, aangezien Perseverance de opname maakte vanop ongeveer 80 meter astand. Bovendien zorgen de ijle atmosfeer van Mars en de wind voor een gedempt geluid. Maar zelfs het weinige dat er te horen is “is een goudmijn voor een beter begrip van de atmosfeer op Mars”, aldus wetenschappers.

De 1,8 kilo zware Ingenuity (Vindingrijkheid) heeft vrijdag bovendien ook met succes een vijfde vlucht voltooid. Het ging om de eerste enkele reis van de minihelikopter, die dus niet meer terugkeerde naar het startpunt.

Voor de Mars-helikopter, die aan boord was van het NASA-wagentje Perseverance (Volharding), zijn de omstandigheden op Mars extreem. De rotoren moeten door de ijle atmosfeer, ruwweg maar 1 procent van die op aarde, meer dan 2.500 omwentelingen per minuut maken om los te komen van de grond. Daarnaast is de zonne-energie geringer en hebben de accu’s te lijden van de lage temperaturen ‘s nachts, wanneer het kwik kan zakken tot 90 graden onder nul.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten