Alex Callier vertrekt optimistisch naar Eursovisiesongfestival: “‘The Wrong Place’ beter dan ‘Release Me’? Dan gaan we heel hoog eindigen”

Bron © BELGA

Hooverphonic Foto: BELGA

Hooverphonic vertrekt zaterdag naar Rotterdam. Op dinsdag 18 mei neemt de band deel aan de halve finale van het Eurovisiesongfestival. In de internationale vakpers keert vaak terug dat Hooverphonic dit keer met ‘The wrong place’ meer kans heeft op een goeie score dan vorig jaar toen het ‘Release Me’ zou hebben gespeeld. “Als dat zo is, dan gaan we heel hoog eindigen”, reageert frontman Alex Callier. “Vorig jaar op het alternatieve online festival eindigden we immers al vijfde.”

De bandleden hebben ook de voorbeschouwingen gelezen. Ze zien dat vele Eurosongwatchers Hooverphonic een outsiderrol toebedelen. “We zijn blijkbaar the dark horse”, weet Alex Callier, maar hij laat zich niet gek maken. “We blijven heel rustig, met beide voeten in de Wase klei.”

Alex Callier, Geike Arnaert en Raymond Geerts weten wat de concurrentie voorstelt. Zeker Geerts heeft dat de laatste maanden goed in de gaten gehouden. “Telkens als een nummer gelost werd, heb ik geluisterd, ja. Eerst zeg je, ik ga dat niet doen, maar het is sterker dan mezelf.”

Callier is van mening dat er één grote favoriet is. “Ik heb alle songs gecheckt en Frankrijk met Barbara Pravi, dat is heel straf. Dat is de favoriet. Toch is het afwachten hoe dat gaat scoren. Het klassieke Franse chanson, dat zit in onze cultuur, maar hoe reageren andere landen zoals de Scandinavische staten daar op?”

“Dit werkt overal”, denkt Geike Arnaert. “Edith Piaf is ook overal geliefd.”

Volgorde

Ook belangrijk is de volgorde van de nummers. België met ‘The wrong place’ is het elfde van de zestien landen die dinsdag 18 mei in de eerste halve finale aan bod komen. België komt na Kroatië en voor Israël. Die landen brengen twee uptemponummers. ‘The wrong place’ is trager.

Raymond Geerts ziet dat als een groot voordeel. “Met alle respect, maar er zijn heel veel nummers zoals de songs voor en na ons. Wij gaan er echt wel uitspringen. Dat gaat ons heel hard helpen.”

“Contrast is altijd goed”, beaamt Callier, die toch ook een gevaar ziet. “Wij moeten in een soort vibe geraken van een traag nummer en je komt na zo’n energetische golf. Duncan Lawrence, de Nederlandse winnaar in 2019, heeft ons daar een goede raad voor gegeven: je moet je afsluiten, zen zijn en rustig ademen.”

Hooverphonic is een band met wereldfaam. ‘Mad about you’ is de wereld rondgegaan. Gaan die Europese fans straks op Hooverphonic stemmen? Alex Callier gaat daar niet zomaar vanuit: “Ik reken daar niet op. Het nummer en de performance gaan het moeten doen. Als het heel close is, zou onze naam kunnen helpen. We zullen zien. We gaan naar daar en we gaan ons amuseren. De rest hebben we niet in handen.”

Door jvh
AANGERADEN