Nog niet zo lang geleden een topclub, vandaag staat noodlijdend Spirou Charleroi te koop

 

 ©  BELGA

Sinds enkele jaren zit Spirou Charleroi in het slop: sportief, maar ook financieel met een drastische verlaging van zijn budget. Voorbij zijn de dagen dat de Carolo’s tien titels en vijf keer de Beker van België wonnen, Europees gastheer waren voor grootheden als Real Madrid en Varese. Een curator is aangesteld en de club staat officieel te koop.

Patrick Ceulemans

Wat op dit moment het meest zorgen baart, zijn de financiën. In december 2020 startten de verschillende entiteiten waaruit de groep bestaat (SA Robbedoes Basket, ASBL BasketFormation, SPRL Dôme Events, SA Robbedoes Immo en SPRL Dôme Traiteur) een gerechtelijke reorganisatieprocedure. Met zo’n procedure kon iedereen in een bepaalde periode financieel gezond worden om daarna goed van start te gaan op een nieuwe, stevigere fundering. Maar helaas bleef de coronacrisis niet beperkt tot een paar weken, met ernstige gevolgen voor de Carolo‘s. De rechtbank verduidelijkte dat het model waarop Charleroi zich baseert in normale tijden levensvatbaar was, maar niet met een gezondheidscrisis. Uitgaven zoals de salarissen van spelers en personeel liepen door, en Charleroi bleef een diepe financiële put graven. De enige oplossing: overdracht van activiteiten onder gerechtelijk gezag. Een procedure die de club daarom vandaag in de verkoop zet. “Andere mensen zullen een bod kunnen doen, maar ik kan u verzekeren dat wij de eersten zullen zijn”, garandeert algemeen directeur Gabriel Jean, die van plan is om in hetzelfde management te blijven werken en met hetzelfde team. Hoe wordt de toekomstige koper aangesteld? Twee belangrijke criteria spelen een rol: de omvang van het aanbod natuurlijk, maar ook het behoud van werkgelegenheid. Die toekomstige koper zal ook een sterke rug moeten hebben om het uitstel van de supportersabonnementen naar volgend seizoen (eerste BeNe-Leaguecampagne) te verzilveren. “Ons bod gaan we doen in de vorm van een VZW”, vervolgt Gabriel Jean. Momenteel hebben we de vorm van een NV, maar een non-profitorganisatie reageert beter op het huidige basketbal. Onze ambitie is niet om Manchester City te worden, maar om een lokale en educatieve club te blijven. Daarnaast zijn we uiteraard van plan om alle banen te behouden. Ik denk dat we hebben laten zien dat we de vaardigheden hebben om een club te runnen en met de steun van een man als Axel Hervelle gaan we de goede kant op.”

Jaren van wanbeleid

Bij de Waalse ex-topclub is curator Karl De Ridder aangesteld. Gabriel Jean verzekerde wel dat Spirou Charleroi dit seizoen zeker zal afwerken. De Spirous zullen zich net voor de play-offs kunnen kwalificeren. Niet moeilijk, vermits enerzijds 8 van de 10 ploegen geplaatst zijn en ploegen als Luik en Brussels al van voor de coronapandemie met financiële problemen kampten.

De laatste prijs van Spirou Charleroi dateert al van 2011. Nadien ging het omwille van wanbeleid in de jaren negentig en met vele torenhoge salarissen en langdurige contracten tussen 2000 en 2010 volledig fout met de Waalse basketbaltrots. Een vijftiental jaar geleden had Spirou Charleroi meer dan twintig spelers onder contract. Die werden dan bij andere clubs onder gebracht, kregen een appartement en clubauto, maar speelden nooit in een tenue van Charleroi. Er was in de breedte ook nooit een serieus sportief beleid bij de Spirous. Het kaf van het koren scheiden: misschien is dat het “positieve” van de coronacrisis. Of club failliet laten verklaren om dan gewoon opnieuw op te starten de juiste weg is, laten we in het midden.

Thierry Wilquin (algemeen manager Bergen): “Slecht signaal voor ons basketbal”

Tijdens de topper tegen Antwerp Giants gaf Bergen-manager Thierry Wilquin een reactie. “Neen, wij zitten niet in hetzelfde schuitje als Charleroi. Wij hebben het zoals vele clubs moeilijk door corona, maar zij hadden al voor de pandemie een wanbeleid. Wat er aan de hand is met Charleroi is slecht voor het basketbal en in het bijzonder voor het Waalse basket.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten