Europese Commissie bestelt nog eens 900 miljoen Pfizer-vaccins

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Europese Commissie heeft een contract gesloten met vaccinproducenten Pfizer en BioNTech, voor de aankoop van nog eens 900 miljoen doses van hun coronavaccin. Die zullen geleverd worden in de periode 2021-2023, kondigt Commissievoorzitster Ursula von der Leyen aan.

Het contract voorziet ook een optie om nog eens tot 900 miljoen extra dosissen van het vaccin te bestellen. In totaal gaat het dan om 1,8 miljard doses van het vaccin, goed voor de inenting van 900 miljoen mensen (omdat er twee dosissen van nodig zijn).

De vaccins worden in de komende twee jaar geleverd, en zijn bedoeld voor de herhalingsvaccinaties van volwassenen en voor de vaccinatie van minderjarigen. Volgens informatie van het Duitse persagentschap DPA is er 35 miljard euro gemoeid met de aankoop, en betekent het contract extra investeringen in de Belgische en Duitse productiesites van het vaccin. In ons land wordt het Pfizer/BioNTech-vaccin gemaakt in Puurs.

22 miljoen dosissen voor België

Volgens de verdeelsleutel die doorgaans gehanteerd wordt, gebaseerd op het bevolkingsaantal van de lidstaten, zou België recht hebben op ongeveer 22 miljoen van de 900 miljoen dosissen. Maar lidstaten kunnen onder elkaar wel nog afspreken om meer of minder vaccins van de ene of andere fabrikant te krijgen.

Von der Leyen had midden vorige maand al aangekondigd dat er onderhandeld werd met BioNtech en Pfizer over nieuwe contracten. Die gesprekken sleepten langer aan dan gepland, volgens ingewijden omdat Frankrijk bezwaar maakte. maar uiteindelijk gaven alle 27 lidstaten vrijdag wel groen licht. Nu loopt er nog een periode van vijf dagen waarin bezwaar kan worden gemaakt, waarna het contract officieel wordt ondertekend.

700 miljoen dosissen nodig

De Europese Commissie verwacht dat er de komende twee jaar zeker 700 miljoen doses vaccin nodig zullen zijn voor de boostervaccinaties voor volwassenen en voor de kinderen. Als er een variant opduikt waartegen de huidige vaccins nog niet beschermen, zouden nog eens 640 miljoen doses nodig zijn om opnieuw 70 procent van de bevolking immuun te maken.

Voor de huidige vaccinatiecampagne heeft de Europese Unie al twee raamovereenkomsten met BioNtech en Pfizer, voor 600 miljoen doses. Die worden sinds begin dit jaar geleidelijk geleverd. In de periode van begin april tot eind juni alleen al gaat het om 250 miljoen dosissen voor de hele EU.

Door jvh
AANGERADEN