Minister Vincent Van Peteghem drinkt eerste pint aan zes procent BTW

De Pinte -

De terrassen kennen een druilerige heropstart. Horeca Vlaanderen en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) lieten het niet aan hun hart komen. In De Pinte, de thuisbasis van die laatste en alleen al voor de naam uitstekend gepast, dronken ze de eerste pinten aan een verlaagd BTW-tarief. Eén van de voornaamste maatregelen om de horeca een duw in de rug te geven. “Op deze manier houden we 450 miljoen euro bij de horecazaken en krijgt de sector zuurstof”, zegt Van Peteghem.

Concreet geldt het lagere BTW-tarief op maaltijden en dranken, deze keer zowel alcoholisch als niet-alcoholisch. De horecasector reageert alvast heel positief, blijkt uit een bevraging van Horeca Vlaanderen. 81 procent van de bevraagde zaken zijn tevreden met de maatregel. Bij restaurants loopt dat zelfs op tot 90 procent. “Vooral zaken die niet kunnen openen, zoals discotheken, blijven wat op hun honger zitten”, zegt topman Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen.

Toch zullen pintjes op veel plaatsen wat meer kosten. Dik 55 procent van de zaken geven aan dat ze hun prijzen hebben opgeslagen. “Dat wil meteen ook zeggen dat 45 procent dat niet heeft gedaan”, onderstreept De Caluwé. “En 85 procent van wie hogere prijzen heeft gezet, sloeg maar 1 tot 5 procent op. Meestal ingegeven door investeringen die ze moesten doen inzake personeel, inkoop en plexiglas.”

Van Peteghem liet verstaan dat de maatregel tot het einde van september blijft lopen. “Daarna zullen we hem evalueren.” Maar dat de terrassen weer open kunnen, noemt hij een goede zaak. “Dit is mijn eerste pint sinds de sluiting van de horeca. Ik heb hier ook mijn laatste pint voor de sluiting gedronken. Ik kan u zeggen, ze smaken.”

Door agy
AANGERADEN