Minstens 50 doden na explosie vlakbij school in Afghaanse hoofdstad Kaboel

Bron © BELGA

Foto: AP

Bij een explosie nabij een school in het westen van de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn minstens 50 mensen, vooral vrouwelijke leerlingen, om het leven gekomen, minstens honderd mensen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag meegedeeld. Bij de aanval op zaterdag werden een autobom en twee mijnen gebruikt.

De explosie vond plaats nabij een gemengde middelbare school voor jongens en meisjes in de wijk Dasht-e-Barchi in het westen van de hoofdstad, met ongeveer 7.000 leerlingen. Op dat moment waren vele inwoners boodschappen aan het doen met het oog op het Suikerfeest, de islamitische feestdag waarop het einde van de ramadan wordt gevierd. Volgens de eerste bevindingen van het ministerie van Onderwijs waren de explosies op ongeveer honderd meter afstand van de school.

Verantwoordelijkheid

Dasht-e-Barchi is een wijk die voornamelijk wordt bewoond door de Hazara, een sjiitische minderheidsgroep in Afghanistan. Ze worden wel vaker geviseerd door soennitische islamistische militanten. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de explosie opgeëist. Volgens adjunct-woordvoerder Hamid Roshan van Binnenlandse Zaken is een onderzoek naar een “terroristische aanval” geopend.

De Afghaanse president Ashraf Ghani houdt de extremistische islamitische beweging taliban verantwoordelijk voor de aanslag. “De taliban hebben, met hun onwettige oorlog en geweld, eens te meer laten zien dat ze niet alleen terughoudend zijn om de huidig crisis vreedzaam op te lossen, maar ook de situatie willen compliceren”, zei Ghani. De taliban hebben ontkend achter de explosies te zitten en zegt dat terreurgroepen die banden hebben met Islamitische Staat achter de aanval zitten.

EU: “Verachtelijke terreurdaad”

Het geweld in Afghanistan neemt opnieuw toe nu de Amerikaanse troepen zich uit het land aan het terugtrekken zijn. De Verenigde Staten en de EU beschuldigen de taliban ervan dat ze dit moment aangrijpen om het geweld opnieuw aan te wakkeren en het vredesproces te blokkeren. Ze lanceerden vrijdag een oproep om de onderhandelingen onmiddellijk te hervatten.

“De verschrikkelijke aanval in Dasht-e-Barchi is een verachtelijke terreurdaad. Door voornamelijk studenten van een meisjesschool te viseren, is dit een aanval op de toekomst van Afghanistan”, tweette de delegatie van de Europese Unie in Afghanistan.

Door jvh
AANGERADEN